Corpul de control: imunizarea bebelusilor se face cu vaccinuri neautorizate

0

Corpul de control al Guvernului a efectuat mai multe verificari in cazul copiilor cu E-ecoli, transferati de la Spitalul de Pediatrie Pitesti la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Maria Sklodowska Curie”. In urma controalelor efectuate, a fost sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, potrivit unei note de informare a Corpului de control, s-au constatat numeroase nereguli.

In judetul Arges au fost internati 16 copii, dintre care 13 cu patologie digestiva, carora le-au fost stabilite mai multe diagnostice.

Corpul de control a constatat ca majoritatea celor internati aveau un sistem imunitar slabit din cauza altor afectiuni precedente internarii. Acestora le fusesera administrat anterior vaccinul HEXAXIM, despre care acelasi Corp de control sustine ca este un “medicament neautorizat de punere pe piata”. Desi Agentia Nationala a Medicamentului a informat Ministerul Sanatatii ca este un medicament neautorizat, societatea Polisano a fost autorizata sa distribuie 107.300 doze X 0,5 ml din vaccinul HEXAXIM avand mai multe obligatii, printre care: sa se asigure ca seria distribuita in Romania va avea buletine de analiza conforme si certificat de eliberare in conformitate cu legislatia europeana; sa urmareasca evenualele reactii adverse aparute dupa administrare; sa informeze Agentia Nationala a Medicamentului in legatura cu calitatea produsului.

La cateva ore dupa ce au fost facute publice primele concluzii ale anchetei Corpului de Control al premierului in cazul bebelusilor din judetul Arges diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic, Ministerul Sanatatii precizeaza ca nu exista nicio legatura intre imbolnavirea copiilor si vaccinurile care le-au fost facute acestora. „Este regretabil ca asocierea in spatiul public a unor teme independente dintr-un raport de control risca sa puna in pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reaparitiei unor fenomene epidemice in Romania”, se arata in comunicatul ministerului.

Raportul nu trage o concluzie asupra cauzei imbolnavirilor. Vorbeste in schimb despre o serie de nereguli. In primul rand, unele legate de raportare. DSP Arges a raportat primel eprobleme la mai bine de doua saptamani de cand au fost internati primii copii.

Raportul semnaleaza ca nu au fost respectate nici procedurile de transfer al pacientilor intre spitale. Mai multi bebelusi au fost plimbati intre Spitalul Judetean si cel de Pediatrie din Pitesti, ceea ce a dus la pierderea unor timpi importanti pentru diagnostic si tratament.

Sunt puse in discutie si vaccinurile administrate copiilor. Unul dintre acestea nu avea autorizatie de punere pe piata.

Pentru o ancheta in privinta vaccinurilor, Corpul de Control al premierului a sesizat Parchetul.

Corpul de Control al a constatat ca, in perioada 18 ianuarie – 11 februarie, la spitalele de pe raza judetului Arges au fost internati 16 copii (din care 13 cu patologie digestiva) carora le-au fost stabilite la internare urmatoarele diagnostice: „boala diareica acuta”, „gastroenterocolita acuta”, „sindrom dispeptic”, „sindrom febril rinofaringita acuta”, „pneumonie cu sindrom obstructiv” si „rotavirus confirmat”.

Corpul de Control a mai constatat ca, in perioada 17 octombrie 2013 – 3 februarie 2016, in baza contractelor incheiate cu Ministerul Sanatatii, societatea Polisano SRL a livrat catre directiile de sanatate publica din tara un numar total de 940.995 doze de vaccin hexavalent, din care 11.800 doze vaccin HEXACIMA in ambalaj slovac, 20.042 doze vaccin HEXACIMA in ambalaj bulgaresc si 107.300 doze vaccin HEXAXIM, destinat pietei din Kazahstan.

Desi Agentia Nationala a Medicamentului a comunicat Ministerului Sanatatii faptul ca vaccinul HEXAXIM, destinat pietei din Kazahstan, este un „medicament neautorizat de punere pe piata”, care detine numai o opinie stiintifica pozitiva din partea Agentiei Europene pentru Medicamente, firma Polisano SRL a fost autorizata sa distribuie 107.300 dec doze.

Corpul de Control precizeaza ca s-a adresat, pe 7 martie 2016, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a efectua verificari privind situatia reala a stocurilor de vaccinuri existente, dar si calitatea acestora. Pe 23 martie, Parchetul General a comunicat ca sesizarea a fost trimisa Parchetului de pe langa Tribunalul Arges.

„Avand in vedere ca, urmare a verificarilor privind stocul dozelor de vaccinuri la doua cabinete medicale, s-au constatat diferente intre cantitatile raportate de catre aceste cabinete Directiei de Sanatate Publica Arges si cele existente fizic in stoc, exista posibilitatea ca si in alte cazuri, intre situatiile raportate Directiilor judetene de sanatate publica si situatia faptica a vaccinurilor aflate asupra medicilor de familie, sa fie diferente privind starea vaccinurilor si cantitatile existente, iar situatiile existente la nivelul Directiilor judetene de sanatate publica sa nu corespunda realitatii”, scrie in raportul Corpului de Control.

Share.

Leave A Reply