COVID-19 creeaza probleme de sanatate pe termen lung persoanelor care au trecut prin boala

1

Aproape un sfert dintre persoanele avut COVID-19 se confrunta, la cel putin o luna dupa trecerea prin boala, cu probleme de sanatate pe care nu le-au experimentat inainte de infectare. Asta reiese in urma unui studiu realizat cu ajutorul datelor medicale a aproape 2 milioane de americani afectati cu noul coronavirus, in perioada februarie – decembrie 2020.

Potrivit realizatorilor cercetarii, Fair Health, o organizatie independenta, acesta este cel mai amplu studiu realizat vreodata pentru a analiza efectele pe termen lung ale maladiei COVID-19.

“Desi multi pacienti se vindeca de COVID-19 in cateva saptamani, unii dintre ei prezinta simptome persistente sau simptome noi la mai bine de patru saptamani dupa ce au fost diagnosticati”, au explicat autorii studiului.

Durerile de cap si cele musculare, simptomele cele mai frecvente

Nevralgia si durerile musculare au fost cele mai frecvente probleme cu care s-au confruntat cei care au trecut prin boala pentru 5% dintre persoanele analizate, si dificultatile respiratorii, pentru 3,5% dintre cazuri.

Hiperlipidemia (concentratia lipidelor din sange) sau hipertensiunea, indispozitia, oboseala accentuata, anxietatea si problemele intestinale au fost urmatoarele in lista simptomelor post-COVID-19.

Putin peste 23% dintre persoanele infectate au mers sa primeasca ingrijiri medicale la cel putin o luna dupa infectare, pentru cel putin una dintre problemele de sanatate analizate.

Simptomele mentionate s-au regasit cel mai adesea la persoanele care au facut o forma grava de COVID-19, adica la aproape 50% dintre persoanele spitalizate, fata de 27% dintre cazurile simptomatice (fara spitalizare) si 19% dintre cazurile asimptomatice.

De altfel, 0,21% dintre persoane au declarat ca au avut tinitus la cel putin 30 de zile dupa ce au fost infectate cu COVID-19, o problema relevata deja de alte studii.

Dintre pacientii spitalizati si externati, 0,45% au murit la cel putin 30 de zile dupa infectare. Riscul de deces a fost pentru aceste persoane de 46 de ori mai mare decat cazul persoanelor care nu erau internate.

Simptomele de lunga durata, un mister

Cercetatorii nu au reusit inca sa afle care sunt cauzele pentru simptomele resimtite indelung.

“Ipotezele includ un raspuns imunitar persistent (…), vatamari provocate de virus, de exemplu la nivelul cailor neuronale, care au nevoie de timp pentru a se vindeca, sau prezenta durabila in organism a unei mici concentratii virale”, au reprezentantii Fair Health..

Share.

1 Comment

  1. Pingback: COVID-19 creeaza probleme de sanatate pe termen lung persoanelor care au trecut prin boala • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.