COVID-19 poate fi comparat doar cu virusul gripei spaniole

COVID-19 poate fi comparat doar cu virusul gripei spaniole. In cazul acestei comparatii COVID-19 este castigator (VIDEO)

1

Dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, a declarat ca virusul gripal COVID-19 poate fi comparat cu virusul gripei spaniole, insa COVID-19 este mult mai agresiv.

“Au fost destui care au comparat acest COVID-19 sau SARS-COV-2 cum este denumit cu virusul gripei sezoniere. Este o comparatie total nefondata, pentru ca daca gandim ca acest COVID-19 gereneaza o mortalitate apreciata de multe studii undeva la 3,4% trebuie sa retinem ca rata de mortalitate la virusul gripei sezoniere este pe undeva pe la 0,1%-0,2%. Deci nu se poate face o comparatie intre ele sub acest aspect si nici iar din aceasta cauza pot sa fac o comparatie intre COVID-19 si virusul gripei spaniole, care a generat pandemia din 1918 care a omorat mai multi oameni decat primul razboi mondial. Si in cazul acestei comparatii COVID-19 este castigator. Pentru ca rata de transmisibilitate la COVID-19 este 2 in timp ce la la virusul gripei spaniole a fost de 1,8, sigur pe baza unor studii retrospective, pe datele de atunci interpretate acum, iar la rata de mortalitate avem la COVID-19 de 3,4% iar la virusul gripei spaniole a fost de 2,5%. 

Deci iata ca COVID-19 iese castigator pe acesti doi parametrii deosebit de importanti in apreciere si asta ne arata ca ne confruntam cu un virus redutabil atat ca si forme de manifestare clinica care se vede ca devin din ce in ce mai complexe cu acele tromboze, microtromboze despre care se vorbeste, cu reactia inflamatorie care de multe ori este foarte complicat de controlat, dar in special sub aspectul manifestarii epidimiologice pentru ca datorita acestei transmisibilitati estrem de exprimate, practic, daca ai lasa ca virusul sa circule ti-ar bloca practic toata viata sociala, inclusiv, desigur sistemul de sanatate.”, a declarat Dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, sef catedra UMF Timisoara.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: COVID-19 poate fi comparat doar cu virusul gripei spaniole. In cazul acestei comparatii COVID-19 este castigator (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.