COVID-19 este un virus de sezon rece. Transmisibilitatea lui va scadea semnificativ la temperaturi de peste 37 de grade (VIDEO)

1

“Acest virus isi are comportamentul cel mai viabil si are transmisibilitatea cea mai buna undeva intre 4 si 10 grade. In opinia mea, este un virus de sezon rece, chiar daca nu putem sa facem niste precizari foarte clare legate de perioada sezoniera, adica de sezonalitate, deoarece numarul de persoane infectate la ora actuala este foarte mare in lume si sigur ca aceasta sezonalitate se va cristaliza si se va delimita in perioada urmatoare, dar luand in seama si alti parametri cum ar fi: studiile afirma ca la 37 de grade transmisibilitatea virala ar scadea destul de semnificativ. Deasemenea, la 70 de grade virusul este inactivat in mai putin de 5 minute, pot sa gandesc ca pe perioada de vara acest virus nu va disparea din populatie si aici fac o comparatie cu virusul gripal sub acest aspect de manifestare epidimiologica deci nu va dispare cum nu va disparea nici virusul gripal care apare si in perioada de vara doar ca nu este un sezon care sa fie favorabil transmiterii acestui virus si atunci transmisibilitatea este ponderata. La fel, din acest punct de vedere ma gandesc ca se va intampla si in cazul COVID-19, in sensul ca transmisibilitatea se va diminua, daca temperaturile de vara vor fi de 37 de grade cel putin sau plus 37 de grade. Este vorba de temperatura externa, nu interna, fiindca acest virus in organism supravietuirea virusului este alta iar in exterior este cea pe care am mentionat-o. 

Mai sunt oameni care afirma ca totusi in sezonul cald, in alte zone geografice trasnmiterea virusului progreseaza. Insa trebuie sa nu uitam ca in zona tropicala, temperatura medie este de 18 grade si in sezonul cald nu depaseste 24-26 de grade. Umiditatea crescuta deasemenea, poate tempera circulatia virusului si radiatiile ultraviolete mai ales ca acuma avem o radiatie solara crescuta si aceste elemente pot interveni la o temperare a circulatiei virusului pe perioada de vara.”, a spus Dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, sef catedra UMF Timisoara.

 

Share.

1 Comment

  1. Pingback: COVID-19 este un virus de sezon rece. Transmisibilitatea lui va scadea semnificativ la temperaturi de peste 37 de grade (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.