COVID-19 – tratament nou, azi va fi emis un nou ordin de Ministerul Sanatatii

1

Astazi, se va semna Ordinul de Ministru prin care este stabilit protocolul de recoltare de plasma autoimuna de la pacientii vindecati de COVID-19.

Ordinul prin care se stabilieste protocolul de recoltare de plasma umana de la pacientii vindecati de COVID-19 va fi semnat miercuri, a declarat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, pentru MEDIAFAX.

Astfel, Romania este mai aproape de momentul in care plasma autoimuna va fi folosita de medici pentru a-i trata pe cei infectati.

“Pentru plasmafereza trebuie doua protocoale, trebuie protocol de recoltare, pentru care deja este stabilit la INHT si dam Ordin de Ministru, iar pentru tratament inca este la nivel de studiu si o sa trebuiasca sa obtinem un aviz de la Comisia de ATI, Comisia de patologie si Comisia de Boli Infectioase, ca se va face sub forma de studiu, nefiind in tara noastra pana acum acest tip de tratament”, a declarat pentru MEDIAFAX, dr. Nelu Tataru, ministrul Sanatatii.

“Astazi vom da Ordinul cu protocolul de recoltare, nu stiu si daca de administrare ca aici sunt discutii intre anestezisti si infectionisti, sa vedem cat de repede vom avea si un protocol de administrare. Aici sunt discutii in functie de ce fac si alte state, unii fac prin studii clinice, altii au dat la liber un protocol sa-l poata folosi toata lumea, pe administrare inca nu s-a decis, pe recoltare totul este decis, astazi se va da ordinul”, explica Nicolaie Garofil, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Doua echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate la Bucuresti si la Iasi si in curand inca unul va fi instalat la Timisoara. Toate cele 3 echipamente au fost donate de o firma privata printr-un acord cu Ministerul Sanatatii.

In total, firma privata va pune la dispozitia spitalelor de stat si centrelor de transfuzii 18 echipamente de plasmafereza.

In Romania sunt peste 1.300 de pacienti vindecati de Covid 19. Donatorii vor fi voluntari si vor dona plasma doar dupa ce li se va face un test care sa arate prezenta anticorpilor in sange.

sursa

Transfuzii de sange de la pacientii vindecati – Toti pacientii supusi acestei proceduri s-au vindecat

Deasemenea, in urma cu putin timp cercetătorii români de la Institutul OncoGen, în colaborare cu cu Banca de Sânge din Dresda, inițiază o campanie de recoltare de sânge de la persoanele vindecate de COVID-19.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: COVID-19 – tratament nou, azi va fi emis un nou ordin de Ministerul Sanatatii • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.