Covor de flori de Ziua Internationala a Bolii Parkinson

Covor de flori de Ziua Internationala a Bolii Parkinson

0

Ziua Internationala a Bolii Parkinson va fi marcata in 11 aprilie! Cu mai bine de o saptamana inainte insa, vineri, va avea loc lansarea primului covor din flori realizat in Romania, care marcheaza debutul campaniei de informare si educare “Gradina cu Sperante”, dedicata luptei impotriva acestei afectiuni.

Actiunea este organizata de Asociatia AntiParkinson Romania in contextul lunii Parkinson.

Covorul din flori, realizat din lalele rosii, simbolul international al luptei impotriva Bolii Parkinson, va fi expus in zona pietonala Lipscani – Smardan, in fata Bancii Nationale a Romaniei, in perioada 3 – 5 aprilie.

Campania are ca scop cresterea notorietatii Bolii Parkinson in randul publicului larg, dar si a cresterii adresabilitatii pacientilor catre medicul specialist.

Asociatia Antiparkinson este organizatie neguvernamentala, nonprofit, apolitica care apara interesele celor 72.000 de bolnavi de Parkinson din Romania. Infiintata in anul 2006, la Deva, judetul Hunedoara, Asociatia Antiparkinson are peste 550 de membri, 350 dintre acestia fiind afectati de aceasta maladie/boala, 20 de voluntari si un angajat. Asociatia Antiparkinson colaboreaza strans cu alte organizatii similare din tara si din strainatate.

Ziua Internationala a Bolii Parkinson este organizata anual cu scopul cresterii nivelului de constientizare in ceea ce priveste boala Parkinson si al impactului acesteia asupra individului, familiei si societatii. O mai buna informare va reduce stigma asociata cu aceasta boala, va creste intelegerea si sprijinul comunitatii si va conduce la imbunatatirea calitatii vietii pentru cei afectati de aceasta maladie. Boala Parkinson este cea mai intalnita boala neurodegenerativa dupa Alzheimer, afectand peste 4 milioane de oameni din intreaga lume.

Despre boala Parkinson, pe scurt

Boala Parkinson poate afecta capacitatea unei persoane de a-si controla miscarile corpului. Anumite celule nervoase de la nivelul creierului produc, in mod normal, o substanta chimica numita dopamina. Dopamina este un mediator chimic sau un neurotransmitator, prin intermediul caruia celulele nervoase controleaza miscarile corpului. In boala Parkinson, aceste celule nervoase, ce produc dopamina, se distrug ducand la nivele scazute ale acesteia. Cand se intampla acest lucru pot aparea probleme in miscarile corpului.

Boala Parkinson este o boala degenerativa ce survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Intrucat zona afectata joaca un rol important in controlul miscarilor, pacientii prezinta gesturi rigide, sacadate si incontrolabile, tremor si instabilitate posturala.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.