Studiu: creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor. Afla ce zone din creierul femeilor sunt mai active

0

Creierul femeilor este diferit de cel al femeilor din punct de vedere al irigarii cu sange a anumitor regiuni din creier. Acest lucru influenteaza si explica anumite trasaturi comportamentale specifice ambelor sexe si predispozitia de a dezvoltata anumite afectiuni. Asta arata  cel mai recent studiu realizat pana in prezent cu ajutorul tehnicilor de imagistica prin rezonanta magnetica functionala, citat luni de Science Daily.

Potrivit raportului publicat recent in “Journal of Alzheimer’s Disease” de o echipa de cercetatori americani, organul gandirii este mult mai activ in cazul femeilor in comparatie cu cel al barbatilor.

In cadrul cercetarii, oameni de stiinta de la Amen Clinics din Newport Beach, California, au comparat 46.034 de analize imagistice SPECT (tomografie computerizata cu emisiune de fotoni) puse la dispozitie de noua clinici si au cuantificat diferentele dintre creierele barbatilor si ale femeilor.

“Acesta este un studiu foarte important care ne ajuta sa intelegem diferentele in functie de sex”, a declarat autorul principal al studiului, psihiatrul Daniel G. Amen, fondatorul Amen Clinics, Inc. “Deosebirile cuantificabile pe care le-am identificat intre barbati si femei sunt esentiale pentru intelegerea riscului de a dezvolta tulburari la nivelul creierului, precum boala Alzheimer, in functie de sex. Utilizarea instrumentelor de imagistica prin rezonanta magnetica functionala, precum SPECT, sunt esentiale pentru dezvoltarea pe viitor a unor tratamente pentru afectiunile cerebrale”, a adaugat acesta.

Creierul femeilor este mai activ in mult mai multe zone in comparatie cu cel al barbatilor

Creierul femeilor participante la studiu a fost semnificativ mai activ in mult mai multe zone in comparatie cu cele ale barbatilor, in special in zona cortexului prefrontal implicat in activitati precum concentrarea si controlarea impulsurilor, dar si in regiunea limbica sau emotionala, cu rol in reglarea dispozitiei si a anxietatii.

In cazul barbatilor, centrele din creier implicate in perceptii vizuale si coordonare erau mai active.

SPECT poate masura nivelul de irigare cu sange a anumitor zone din creier. Imaginile obtinute de la subiectii aflati in stare de repaus dar si in timp ce indeplineau anumite sarcini cognitive au demonstrat diferente in ceea ce priveste fluxul de sange din unele regiuni din creier.

Printre subiecti s-au numarat 119 voluntari sanatosi si 26.683 de pacienti cu diverse afectiuni psihiatrice, precum traume cerebrale, tulburari bipolare, schizofrenie, psihoze sau deficit de atentie (ADHD).

Intelegerea acestor diferente este esentiala deoarece afectiunile cerebrale afecteaza in mod diferit barbatii si femeile. In timp ce femeile sunt mai predispuse la boala Alzheimer, depresie — ea insasi un factor de risc pentru boala Alzheimer — si tulburari anxioase, barbatii au o tendinta mai accentuata catre ADHD si probleme de comportament, precizeaza sursa citata.

“O mai buna definire a diferentelor fiziologice si structurale in ceea ce priveste functionarea creierului in functie de sex va face lumina in boala Alzheimer si ne va ajuta sa ne intelegem partenerii”, a declarat dr. George Perry, redactor-sef al Journal of Alzheimer’s Disease si decan in cadrul Colegiului de stiinte al Universitatii San Antonio din Texas.

Femeile au fluxul de sange mai pronuntat in cortexul prefrontal

Diferentele observate in ceea ce priveste fluxul de sange mai pronuntat in cortexul prefrontal al femeilor poate explica de ce acestea au o tendinta mai accentuata catre empatie, intuitie, colaborare, autocontrol si ingrijorare in comparatie cu barbatii.

De asemenea, potrivit cercetarii, un flux mai mare de sange in regiunea limbica din creierul femeilor ar putea explica partial de ce acestea sunt mai predispuse la manifestarea unui comportament anxios, la depresie, insomnie si tulburari de alimentatie.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.