Creierul femeilor vs. creierul barbatilor. Care sunt diferentele?

0

Un studiu de cercetare de la Universitatea de Medicina si Stiinta Rosalind Franklin din SUA  a demontat convingerea larg raspandita ca hipocampus-ul, o parte esentiala a creierului care consolideaza noi amintiri si ajuta la conectarea simturilor si emotiilor, este mai mare la femei decat la barbati.

“Multi oameni cred ca exista diferente mari intre un creier masculin si unul feminin, dar cand ne uitam la studiile efectuate, vedem ca acestea sunt niste diferente mici.”, a spus dr Eliot.

Nu s-a gasit nici o diferenta semnificativa in marimea hipocamp-ului intre barbati si femei

Lise Eliot, PhD a condus o echipa de studenti intr-o meta-analiza a volumelor RMN structurale in urma careia nu a gasit nici o diferenta semnificativa in marimea hipocamp-ului intre barbati si femei. Meta-analiza este o tehnica statistica care permite cercetatorilor sa combine rezultatele din mai multe studii independente intr-o revizuire cuprinzatoare. Echipa a examinat rezultatele de la 76 de lucrari publicate, implicand mai mult de 6.000 de persoane sanatoase.

“Diferentele dintre creierele ambelor sexe sunt niste argumente irezistibile pentru cei care isi doresc sa explice diferentele stereotipice intre femei si barbati. Deseori se fac greseli mari, bazanduse pe exemple mici. In urma analizei multor seturi de date, am suprapus analizele barbatilor si ale femeilor si, in cele mai multe cazuri, aceste diferente au disparut sau au fost triviale”, afirma Lise Eliot.

Creierul femeilor vs. creierul barbatilor. Care sunt diferentele?

Hippocampusul este amplasat intre emisferele cerebrale, sub cortexul cerebral. Rezultatul cercetarilor echipei contesta afirmatiile conform carora disproportionalitatea hippocampusului feminin se datoreaza tendintei femeilor de a-si exprima mai puternic emotiile, abilitatile interpersonale puternice si o memorie verbala mai buna.

“Meta-analizele facute si de alti cercetatori neaga, la fel, diferentele dintre creierul masculin si cel feminin. Nu exista diferente intre dimensiunile corpului calos”, afirma conducatorul studiului Lise Eliot.

Corpul calos conecteaza emisfera stanga si dreapta a creierului.El are mai mult de 200 de milioane fibrele nervoase. Functia sa principala este de a coordona/integra activitatile cognitive, senzoriale si motorii intre cele doua emisfere.

sursa

Share.

Leave A Reply