Creșterea rezistenței la antibiotice - o problemă de sănătate publică

Creșterea rezistenței la antibiotice – o problemă de sănătate publică

0

antibioticeNumărul infecțiilor produse de bacterii foarte rezistente la antibiotice este în creştere în România, au precizat specialiștii prezenți la Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie 2013.

Mai mult, există microorganisme rezistente la toate antibioticele cunoscute , astfel apărând riscul ca, în câțiva ani, unele infecţii bacteriene să nu poata fi tratate.

Rezistența la antibiotice devine o amenințare pentru sănătate românilor

”Din păcate, în România există o tradiție în administrarea la scară largă a antibioticelor . Spre exemplu, de multe ori, românii tratează infecțiile virale din sezonul rece cu antibiotice pe care le procura fără prescripție medicală , în ciuda legislației care interzice eliberarea acestora fără rețetă. Luate inutil sau incorect , antibioticele duc la dezvoltarea rezistenței bacteriilor , ceea ce înseamnă că organismul nostru devine din ce în ce mai vulnerabil la infecţii produse de bacteriile multirezistente. Astfel, în timp ce rezistența la antibiotice crește, scade numărul celor eficiente , și este posibil să ajungem în situația în care nu vom mai putea trata diferite boli care ne pot pune în pericol chiar viaţa.”, a declarat conf.dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Rezistența la antibiotice a fost una dintre principalele subiecte abordate în cadrul Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie 2013, specialiștii subliniind importanța educării populației asupra administrării corecte de antibiotice , având în vedere că această creștere a rezistenței la antibiotice este considerată o problemă de sănătate publică .

Specialiștii au declarat că în primul rând ar trebui știut și înțeles faptul că antibioticele sunt folosite în tratarea infecțiilor bacteriene, nu a celor virale, drept urmare acestea trebuie luate exclusiv după prescripția unui medic care poate constata în urma investigaţiilor despre ce afecțiune este vorba.

Medicii au punctat că antibioticele nu au efect favorabil în infecţiile virale

Pentru opinia publică, specialiștii au și câteva sfaturi utile legate de administrarea corectă a antibioticelor:

  • Folosiți antibiotice doar la prescripția unui medic și asigurați-vă că și familia dvs procedează la fel;
  • Respectați întocmai tratamentul recomandat de medic , chiar dacă vă simțiți mai bine după primele zile de administrare a unui antibiotic;
  • Niciodată nu recomandaţi antibiotice altei persoane;
  • Niciodată nu folosiți antibiotice care v-au rămas din prescripții anterioare .

”O altă problemă cu care ne confruntăm ține şi de unii medici, care prescriu antibiotice fără o diagnosticare completă a pacientului. Practic, prescrierea antibioticelor ar trebui făcută doar după identificarea bacteriei patogene şi în majoritatea cazurilor pe baza antibiogramei , iar stabilirea planului terapeutic corect este, de asemenea, extrem de importantă.”, a mai precizat conf.dr. Alexandru Rafila.

A 6-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie s-a desfășurat în perioada 14-16 noiembrie 2013 și a reunit peste 300 de specialiști din toată țara, care au dezbătut timp de trei zile informații de actualitate despre prevenția, diagnosticul și tratamentul bolilor transmisibile cu impact asupra sănătății publice.

sursa: http://www.srm.ro/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.