Cresterile salariale ale medicilor de 70-170% sunt doar pe hartie, anunta sindicatele

2

Cresterile salariale promise de Ministerul Sanatatii, care trebuiau acordate de la 1 martie, medicilor si asistentilor medicali sunt doar pe hartie, anunta Sanitas. Astazi se va decide la ce forme de protest vor apela medicii, greva generala fiind exclusa.

Duminica au avut loc, la Ministerul Sanatatii, noi negocieri in incercarea de a opri protestele ce vor urma.

Ministerul Sanatatii si cel al Muncii au promis ca Legea Salarizarii va aduce venituri cu cresteri cuprinse intre 70-170% in sistemul de sanatate de stat. Cresterea venea ca si o masura de a stopa exodul medicilor si a asistentilor medicali precum si a spagii din spitale.

De la 1 ianuarie 2018 personalul medical a primit o crestere de 25% a brutului. In salariul net aceasta crestere nu este deloc vizibila din cauza trecerii contributiilor integral in sarcina angajatilor.

“Incepand cu 1 martie, salariile de baza ale medicilor si asistentilor medicali, salarii brute, vor creste fata de ianuarie cu 70% si 172%. Un medic primar din unitati sanitare clinice avea un salariu de baza net in decembrie 2017 de 3.939 de lei, in ianuarie 2018 – 4.108 lei, iar in martie – 9.106 lei. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile pentru garda, pentru conditii specifice. Acestea pot dubla salariul net.

Un asistent medical cu studii superioare din unitatile sanitare clinice porneste de la 1.862 de lei in decembrie 2017 si ajunge la 3.040 de lei in martie (fara sporuri). O infirmiera in unitatile sanitare clinice ajunge de la 1.205 de lei la 2.586 de lei (fara sporuri) “, prezenta situatia la inceputul lunii februarie ministrul Sorina Pintea.

“Sa luam infirmiera care astazi nu ia de la 1 martie, dar in fiecare an, timp de 4 ani ani, va primi 25% la ceea ce are in momentul respectiv. In 4 ani de zile, aici e o mare dificultate cu ceilalti, ajungem ca ea sa aiba mai putin cu 2 milioane ca un asistent medical, asa cum asistentul acum e nemultumit ca merge spre 5.100 si medicul merge spre 16.000. Vedeti, oricum am da-o, ei sunt nemultumiti”, a declarat la jumatatea lui februarie, pentru Ziare.com, liderul Sanitas Leonard Barascu.

Sindicatele acum realizeaza ca cresterile salariale sunt doar pe hartie

In acest moment, atat in Bucuresti si in tara, exista deja proteste ale biologilor, biochimistilor si chimistilor din sistemul sanitar, ale caror salarii scad, incepand din luna martie, in urma aplicarii legii. Ministrul Sanatatii a admis, de altfel, in luna februarie, ca aproximativ 3% dintre angajatii din sistem vor avea scaderi salariale in urma intrarii in vigoare a legii salarizarii unitare. Este vorba despre angajatii din laboratoare – chimisti, biochimisti, farmacisti – dar si de persoanele care ocupa functii de conducere din categoria inaltilor functionari publici, directori si adjunctii acestora, precum si sefii de birouri si consilierii incadrati in cabinetele directorilor, pentru ca, spunea ministrul Sanatatii, “veniturile acestora depaseau cu mult veniturile celor incadrati in posturi similare la alte ministere”.

Cel mai probabil vom afla astazi daca va urma o greva majora dupa aplicarea Legii Sanatatii sau daca se va ajunge la o intelegere.

Share.