Criostripping-ul – metoda revolutionara pentru varice (VIDEO)

Criostripping-ul – metoda revolutionara pentru varice (VIDEO)

0

Criostripping-ul este o metoda introdusa in urma cu doi ani, in premiera, o metoda revolutionara pentru varice, de catre chirurgii de la Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara.

Metoda revolutionara pentru varice

Metoda este folosita in cura varicelor, prin care vena este inghetata si extrasa de la locul ei. Despre avantajele acestei interventii a vorbit conf.univ.dr. Sorin Olariu.

“Criostirppingul este o operatie prin cura varicelor hidrostatice, prin care vena este inghetata si este extrasa de la locul ei. Spre deosebire de scripping-ul clasic, in care se faceau mai multe incizii si vena se smulgea, in criostripping se face doar o incizie, se indroduce sonda pe traectul venei, sonda este cuplata la un aparat care este cu azot lichid si care raceste vena pana la -85 de grade, moment in care se lipeste de sonda si poate fi extrasa. Este o metoda buna si foarte corecta de a trata varicele, prin aceasta metoda vena se extirpa. Spre deosebire de laserul endovenos si radiofrecventa, care incalzesc vena si fac sa se lipeasca peretii venei, deci, vena ramane pe loc.”, a spus  conf.univ.dr. Sorin Olariu, Șeful Clinicii Chirurgie I, Spitalul Județean de Urgență Timișoara.

Varicele reprezinta o insuficienta a venelor

“Varicele reprezinta o insuficienta a venelor superficiale si care sunt proeminente, dar in orice stadiu este bine sa se adreseze. Indicatia terapeutica se face in functie de stadiul in care sunt varicele.”, a spus  conf.univ.dr. Sorin Olariu, Șeful Clinicii Chirurgie I, Spitalul Județean de Urgență Timișoara.

“Ar trebui sa fie surprinse cat mai devreme, pentru ca este o afectiune cronica, evolutiva, si neoperata duce la stadiile finale de insuficienta venoasa cronica, atunci cand apare si leziunea ulcerativa si situatia se complica. Tratamentul este mai indelungat si costurile tratamentului sunt mult mai mari.”

“Din punct de vedere cosmetic operatia este exceptionala, nu ramane cu cicatrici, doar o cicatrice mica in zona inghinala, dar aceasta nu se cunoaste. Avantajul mare este cel financiar pentru ca sonda pe care o folosim se resterilizeaza, motiv pentru care pacientul nu trebuie sa o plateasca, spre deosebire de fibra laser si fibra de radiofrecventa care trebuie cumparate de pacient, pentru ca nu sunt in dotarea spitalului si nici subventionate de Casa de Asigurari de Sanatate.”,  a spus  conf.univ.dr. Sorin Olariu, Șeful Clinicii Chirurgie I, Spitalul Județean de Urgență Timișoara.

Metode de prevenire varice

Pentru prevenirea unei recidive a varicelor, trebuie urmate cateva recomandari facute de specialist.

“In primul rand trebuie sa tina legatura cu medicul care i-a operat, pentru ca numai acesta poate sa verifice evolutia postoperatorie a bolii. La cel mai mic semn de recidiva, o modificare ce poate parea nesemnificativa pentru pacient, medicul trebuie sa actioneze, fie cu tratament sclerozant, fie cu tratament oral.”,  a spus  conf.univ.dr. Sorin Olariu, Șeful Clinicii Chirurgie I, Spitalul Județean de Urgență Timișoara.”,  a spus  conf.univ.dr. Sorin Olariu, Șeful Clinicii Chirurgie I, Spitalul Județean de Urgență Timișoara.

“Ciorapul elastic, care este foarte util, tratamentul oral cu venotrofice si evitarea ortostatismului prelungit. Pacientul care face varice inseamna ca are o tara genetica, si daca odata le-ai facut e bine sa previi o recidiva. Sa porti ciorapi elastici, sa nu lucrezi numai in picioare si sa mergi la medic la primul semn de aparitie a ceva neobisnuit.”,  a spus  conf.univ.dr. Sorin Olariu, Șeful Clinicii Chirurgie I, Spitalul Județean de Urgență Timișoara.

Interventia dureaza 20-30 de minute, iar criostripping-ul propriu zis dureaza maximum 30 de secunde. Pacientul poate sa paraseasca spitalul in aceeasi zi sau a doua zi.

Pana acum, la Spitalul Judetean din Timisoara au fost operati prin aceasta metoda peste 150 de pacienti cu varice, in general femei.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.