Crucea Rosie Romana sarbatoreste Ziua Mondiala a Primului Ajutor

0

507_articolCrucea Rosie Romana marchează sâmbăta, 8 septembrie, Ziua Mondială a Primului Ajutor, prin mai multe manifestări.Federaţia Internaţională de Cruce Rosie şi Semiluna Rosie sărbătoreşte  Ziua Mondială a primului Ajutor cu tema ‘’Primul ajutor pentru populaţia vulnerabila’’. Potrivit Federaţiei, orice persoană are posibilitatea de a învăţa să acorde primul ajutor şi să salveze vieţi, punând accent pe capacitatea comunităţilor vulnerabile în acordarea primului ajutor.

Crucea Rosie Romana lansează, cu ocazia Zilei Mondiale a Primului Ajutor, un nou proiect – Centre de prim ajutor în comunităţi izolate – care are ca scop formarea şi instruirea unor persoane din comunităţi izolate pentru a putea acorda primul ajutor în cazul unor urgenţe. Prin acest proiect va fi identificată, în fiecare judeţ, câte o localitate unde accesul la servicii medicale este dificil, şi vor fi instruite familii pentru a putea acorda primul ajutor semenilor lor.

,,Unii dintre noi sunt, independent de voinţa lor, mai vulnerabili din punct de vedere al accesului la serviciile medicale. Însă, toţi avem capacitatea de a învăţa să acordăm primul ajutor şi să salvăm o viaţă.Ccu ocazia Zilei Mondiale a primului Ajutor, Crucea Rosie Romana lansează proiectul naţional „Centre de prim ajutor în comunităţi izolate”, pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile.Credem cu tărie faptul că acordarea primului ajutor trebuie să fie accesibilă tuturor, pentru că, acordat corect şi la timp, poate salva o viaţă”, a declarat doamna Mihaela Geoana, preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Rosie din România.

Proiectul va fi lansat la Gala Crucii Roşii, care va avea loc duminică, 23 septembrie, evenimentul fiind transmis în direct de postul naţional de televiziune.

Majoritatea filialelor de Cruce Rosie din ţara vor organiza simulări ale intervenţiei în acordarea primului-ajutor în cazul unor accidente sau situaţii ce pot provoca victime, iar la ora 12, în cele mai multe filiale voluntarii vor forma lanţuri umane pentru a marca Ziua Mondială a Primului Ajutor.

În Bucureşti, va fi organizată Competiţia Naţională de Prim Ajutor în complexul studenţesc al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, intrarea din bulevardul Expoziţiei, la care vor participa echipaje ale filialelor de Cruce Rosie din întreaga ţară.

Echipajele vor trece printr-o probă teoretică şi mai multe probe practice, care vor simula acordarea primului- ajutor în mai multe scenarii ale unor evenimente soldate cu victime. După amiază, juriul va centraliza rezultatele, va desemna câştigătorii şi va avea loc festivitatea de premiere.

Jurnaliştii sunt invitaţi să asiste la probele competiţiei care se vor desfăşura în 8 septembrie, în Campusul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi de Medicină Veterinară din Bucureşti, începând cu ora 10.00.

Crucea Rosie Romana are o tradiţie neîntreruptă de peste 135 de ani în acordarea primului-ajutor de bază şi în pregătirea surorilor voluntare de Cruce Rosie. Cursurile sunt predate de medici, atestaţi ca formatori de prim-ajutor premedical, iar Crucea Rosie pune la dispoziţie manuale şi alte materiale didactice precum: manechine pentru resuscitare, truse de prim-ajutor, bandaje, atele, defibrilatoare etc. Cursul de prim-ajutor de bază se finalizează cu un examen, în urma căruia se primeşte un certificat de absolvire şi o legitimaţie, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul-ajutor de bază.

În 2011, Crucea Roşie Română a organizat puncte de prim ajutor la competiţii sportive locale şi naţionale, în zone de agrement din toată ţara, pe litoral în sezonul estival, la ştranduri sau în parcuri, la diverse competiţii organizate de instituţii de stat şi private, concerte şi spectacole.

Anul trecut, Crucea Roşie a răspuns unui număr crescut de solicitări venite de la diverse companii, instituţii şi persoane, asigurând cursuri de Prim Ajutor de Bază angajaţilor acestora. Durata unui curs este de 12 ore, iar cursurile sunt predate de medici, atestaţi ca formatori de prim ajutor, Crucea Rosie punând la dispoziţie manuale şi alte materiale didactice precum: manechine pentru resuscitare, truse de prim ajutor, defibrilatoare etc.

Sursa: crucearosie

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.