Cu ce populatii sunt inruditi romanii? Prima harta genetica a lumii

0

Prima harta interactiva detaliata a fost publicata de catre Cercetatorii de la Universitatea Oxford si de la UCL. Pima harta interactiva detaliata arata amestecul genetic al populatiilor in trecut.

La studiu au participat 95 de populatii din intreaga lume, fiind analizat ADN-ul a 1.490 de oameni.

„ADN-ul ne poate spune povesti si ne dezvaluie detalii din trecutul nostru”, a declarat Simon Myers, de la Universitatea Oxford.

Unele din rezultatele acestui studiu genetic au fost total neasteptate. Spre exemplu, populatia Tu, din China, s-a amestecat cu europenii (probabil cu grecii) in jurul anului 1200 e.n., datorita negotului care avea loc intre aceste populatii, pe Drumul Matasii.

Iar populatia Hazara, din Pakistan, este descendenta razboinicilor mongoli.

Folosind mostre de ADN din intreaga lume, cercetatorii au putut sa faca o harta foarte corecta, care atesta legaturile genetice in perioada 886-1194 e.n.

In aceasta epoca, amestectul populatiilor a fost influentat si de negotul cu sclavi din Arabia, dar si de comert, in special de Drumul Matasii, care lega Asia de Europa.

Cu ce populatii sunt inruditi romanii?

harta

In privinta romanilor, in aceasta peroada ei erau amestecati cu lituanieni, finlandezi, basci, greci, egipteni, sirieni, iordanieni, ciprioti si italieni.

Informatiile obtinute de cercetatori sunt utile si in domeniul sanatatii publice. Unele populatii au un risc mai mare de a face anumite boli, iar unele mutatii genetice determina reactii diferite la tratament.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista Science.

Harta interactiva o puteti vedea aici.

sursa

Share.

Leave A Reply