Cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, Timişoara va fi iluminată în albastru

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, Timişoara va fi iluminată în albastru

0

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului va fi serbată miercuri, 2 aprilie, la Timişoara, prin acţiunea Light It Up Blue Timişoara organizată de Fundaţia „Pentru Voi”.

autism

Ligt It Up Blue este o acţiune internaţională prin care, în 1 şi 2 aprilie se iluminează în albastru clădiri importante din întreaga lume. Pentru al şaselea an consecutiv şi Timişoara se alătură metropolelor lumii în această acţiune de conştientizare a autismului prin Fundaţia „Pentru Voi”, care organizează o serie de manifestări:

  • 19.30 – 20.30 Organizarea unui marş albastru care să atragă atenţia asupra autismului. Acesta se va desfăşura pe traseul Operă – Catedrală – Primărie– Operă. Marşul va fi condus de Fanfara Primăriei Comunei Giroc, dirijată de dl. Pascotă Ionel. La marş vor participa persoane îmbrăcate în albastru, care vor purta pancarte legate de autism. Printre participanţii la marş vor fi persoane cu dizabilităţi intelectuale şi familiile acestora, angajaţi şi voluntari ai Fundaţiei, precum şi alţi cetăţeni care se vor alătura grupului.
  • 20.30 – 22.00 Iluminarea în albastru a clădirii Operei Naţionale Timişoara cu suportul tehnic asigurat de compania Elba Timişoara.

„Marcăm la Timişoara, pentru al şaselea an consecutiv, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Din păcate, situaţia persoanelor adulte cu autism a ramas dramatică: în continuare nu sunt servicii de sprijin, nu sunt oportunităţi de angajare în muncă, Codul Civil nu a fost modificat pentru a le oferi o reală protecţie juridică. Familiile sunt in continuare singurul lor sprijin. De aceea, încercăm să atragem din nou atenţia asupra nevoii de sprijin atât din partea autorităţilor, cât şi a comunităţii locale” – a declarat Laila Onu, director executiv al Fundaţiei „Pentru Voi”.

Light it up blue

Autismul este o tulburare de dezvoltare de natură neurobiologică. Conform ultimelor statistici din SUA, autismul afectează 1 din 68 de copii, fiind mai des întâlnit decât cancerul, SIDA, diabetul sau Sindromul Down.

În SUA 4 din 5 familii care au copii cu autism divorţează

Nu se cunoaşte cauza autismului şi nu există tratament, dar programele de sprijin profesioniste cresc mult calitatea vieţii persoanelor cu autism şi a familiilor lor.

Stresul din familiile care au persoane cu autism este extrem de puternic, statisticile arătând că în SUA 4 din 5 familii care au copii cu autism divorţează.

În întrega lume, creşte numărul aulţilor diagnosticaţi cu autism, în Marea Britanie se estimează că un procent de 1% din populaţie suferă de autism.

Statul englez cheltuie 60 miliarde de dolari anual pentru persoanele cu autism, 60% din această sumă fiind alocată serviciilor pentru adulţi cu autism.

Cu toate acestea, doar 21% din adulţii cu autism au un loc de muncă, în Marea Britanie.

În România, anul trecut a fost recunoscut diagnosticul de autism pentru adulţi

În România, de abia de anul trecut a fost recunoscut diagnosticul de autism pentru adulţi, programele de suport pentru adulţi sunt aproape inexistente, nu există statistici, iar cazurile în care persoane cu autism au un loc de muncă sunt excepţionale şi se datoresc eforturilor familiilor.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.