Specialitate Rezidentiat: Cum am facut eu alegerea specialitatii pentru rezidentiat?

Specialitate Rezidentiat: Cum am facut eu alegerea specialitatii pentru rezidentiat?

0

Pentru inceput, nu cred ca un absolvent de medicina poate face o singura specialitate bine si pe restul prost, suntem cu totii oameni destepti si capabili. Desigur, asta nu inseamna ca le puteti face pe toate la fel de bine, dar vor fi cateva specialitati spre care aveti o inclinatie aparte.

In cazul meu, stiam sigur ca imi doresc o specialitate chirurgicala. Stiu ca sunt un om cu rabdare destul de limitata si imi plac rezultatele spectaculoase si cat se poate de rapide. Am inteles acest lucru la mine si am realizat ca nu pot avea aceste lucruri decat intr-o specialitate chirurgicala. Si nu va luati dupa cei care spun „in
chirurgie se castiga bine, fa-te chirurg!”.

Vremurile se schimba si in cele din urma Romania va trebui, cu chiu, cu vai, sa intre in randul tarilor mai putin corupte, iar fenomenul platilor informale se va reduce, poate chiar va fi stopat.

Stiu, pare greu de crezut, dar nu este imposibil. Dupa cum vedeti la televizor in ultima vreme s-au intocmit destule dosare penale. Vom discuta si aspectul asta putin mai tarziu.

De asemenea, nu faceti alegerea specialitatii doar pentru ca oamenii o vad intr-o lumina mai buna decat alta specialitate in care interesul vostru este mai crescut.

Pe termen lung voi sunteti cei care se vor chinui sau vor avea satisfactii, nu oamenii care isi spun o parere dezinteresata, din mers, si apoi se intorc la preocuparile si grijile personale.

Asadar, am facut prima selectie, am ales chirurgia. Imi doream sa fac Chirurgie Generala. In urma examenului de rezidentiat, cu punctajul obtinut puteam alege intre Ortopedie, Chirurgie Generala, ORL, Urologie si alte cateva specialitati chirurgicale fata de care eu personal nu aveam niciun interes (Chirurgie Vasculara, Chirurgie Toracica).

Desi imi doream Chirurgie Generala, am ales Urologia intrucat pe langa partea de chirurgie deschisa (atat interventii importante precum nefrectomii, prostatectomii, cistectomii, cat si interventii mici), exista si chirurgia endoscopica, laparoscopica, plus patologia „de cabinet” care iti permite sa muncesti si cu mai putine resurse
tehnice. Ai mai multe domenii de perfectionare de ales, iar diversitatea a fost mereu pe placul meu.

Asa am gandit la momentul respectiv si nu pot sa spun ca regret alegerea facuta.

Oricum as fi ales intre cele patru specialitati chirurgicale enumerate mai sus, tot as fi cautat sa muncesc si sa fac tot ce pot mai bine in rezidentiat pentru a obtine cat mai mult profesional vorbind (adica invatand si facand), fiindca e datoria ta sa iti tratezi cariera cu seriozitate. In fond, daca tie nu iti pasa, atunci cui vrei sa ii pese?

Toti te aproba cand ai succes, toti arunca vina pe tine cand iti merge prost.

Cu exceptia catorva oameni din jur, care te vor iubi si sustine mereu, restul sunt putin relevanti. Si aici un mic sfat: nu deveniti fanatici in privinta carierei, niciun succes din viata profesionala nu va compensa o pierdere in viata personala (o relatie proasta cu parintii, un esec in mariaj, un copil care va vede din an in paste pe
acasa etc.).

Pentru mai multe informatii despre cele doua carti scrise pe tema studentiei si rezidentiatului, intra pe www.stefangutue.com/carte

autor: Stefan Gutue

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.