Cum ar invata un rector pentru... rezidentiat?

Cum ar invata un rector pentru… rezidentiat?

1

Mai sunt cateva saptamani pana la concursul de intrare in rezidentiat. Cum ar invata… prof. univ. dr. Marius Raica? Iata ce sfaturi ofera candidatilor rectorul UMF Timisoara!

Marius Raica: “N-as avea incotro si as invata dupa “cartea gri”

“N-as avea incotro si as invata dupa acea carte – devenita, se pare, traditionala si usor desueta, dupa care se fac intrebarile, cum spun colegii nostri mai tineri, rezidenti actuali sau in devenire – “cartea gri”. Cum este culoarea copertei, asa este si cartea. Din acea carte, din 580 de pagini, comisia se chinuie sa faca intrebari diferite fata de anii trecuti. A fost un esec total introducerea unui astfel de manual!”, considera prof. univ. dr. Marius Raica, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara.

Anul viitor se va finaliza un tratat scris in tara

Cunoscutul dascal pune ca traieste cu speranta ca, “asa cum am discutat la consiliul rectorilor universitatilor de medicina si farmacie, anul viitor se va finaliza un tratat mare si serios, scris de profesorii nostri din tara – ca avem destui care stiu ce scriu – pentru rezidentiat, in asa fel incat sa suplineasca tratatele internationale, pe vremuri erau Harrison pentru medicina interna, Schwartz pentru chirurgie si asa mai departe”.

La Farmacie, o adevarata catastrofa

“In prezent nu exista ca bibliografie decat aceasta carte, care se potriveste doar in parte cu necesitatile invatamantului medical de rezidentiat, doar in parte cu sistemul medcal romanesc, pentru ca este o carte frantuzeasca, dar este un rezumat al cartilor frantuzesti pentru rezidentiat, nu toate. Si in aceste conditii, imperios se impune schimbarea bibliografiei! Dar, noi discutam aici numai despre Medicina… medicina, nu discutam despre Medicina Dentara, care obligatoriu trebuie sa-si revitalizeze bibliografia, care dateaza de prin anii ’90, ca sa nu mai spun de Farmacie, unde este o adevarata catastrofa, in bibliografie erau trecute carti, pana mai anii trecuti, de prin 1966! Daca asa ceva este normal in 2015… cred ca s-o mai fi schimbat ceva si pe acolo”, plaseaza o ironie prof. univ. dr. Marius Raica.

Sfatul rectorului: sa invete dupa bibliografia recomandata oficial, chiar daca eludeaza materiile facute in timpul facultatii!

“Din toate aceste puncte de vedere, eu cred ca sfatul pe care pot sa-l dau viitorilor rezidenti, indiferent daca ei vor candida la Medicina, la Medicina Dentara sau la Farmacie este, in primul rand, sa invete dupa bibliografia recomandata oficial si care nu poate fi schimbata decat cu un an inainte de viitorul rezidentiat. Acesta este un lucru foarte important! Sigur ca asta, intr-o oarecare masura, eludeaza materiile facute in timpul facultatii, pentru ca exista diferente, nu majore, dar aici se cer lucruri extrem de exacte, clare, precise”, spune rectorul universitatii timisorene.

Cel mai important sfat: sa se aseze in fata oglinzii! Acolo…

“Sa aiba o foarte mare grija la modalitatea in care completeaza fisele finale, asta este foarte important, pentru ca sunt convins ca marea lor majoritate, in masura in care asta este romaneste corect, au aceste cunostinte, intr-o form sau alta. Dar forma de respectat este cea din bibliografie, nimic altceva”, suna un alt sfat.

“Un alt sfat pe care il dau: sa se aseze in fata oglinzii, atunci cand isi aleg specialitatea – ca cei mai multi vor lua rezidentiatul, daca nu chiar toti, avand in vedere oferta larga, nu mai e concurs ca pe vremuri! Atunci cand isi vor alege specialitatea, este foarte important sa se uite in oglinda si sa spuna: Eu vreau sa aleg Urologie! Pot eu sa fac Urologie si sunt constient de ce inseamna Urologia? Asta este sfatul cel mai important pe care il dau pentru ca asta e toata viata lor, incepand din acest moment”, s-a adresat prof. univ. dr. Marius Raica celor ce sustin concursul de intrare in rezidentiat.

Urmareste materialele Televiziunii Medicale. Urmeaza si alte informatii despre concursul de rezidentiat 2015

Share.

1 Comment

  1. Pingback: REZIDENTIAT 2015: Cum ar invata rectorul UMF Timisoara pentru concursul de rezidentiat | Hot Week

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.