Cum au fost utilizate dozele de vaccin antigripal in Caras-Severin

Cum au fost utilizate dozele de vaccin antigripal in Caras-Severin

0

Directia de Sanatate Publica Caras-Severin anunta ca, in aceste zile, s-a incheiat campania de vaccinare antigripala la nivel de judet, destinata categoriilor de populatie expuse imbolnavirilor de tip viral. Toata cantitatea de vaccin antigripal primita in judet a fost epuizata!

DSP Caras-Severin trece in revista cum au fost utilizate, in judet, cele 6.050 de doze de vaccin antigripal:

– au fost administrat 1.323 doze de vaccin antigripal la persoane cu varsta cuprinsa intre sase luni si 64 de ani, aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice, pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau HIV.
– au primit vaccin antigripal sase gravide, 1.912 doze de vaccin antigripal s-au administrat medicilor, cadrelor sanitare medii si personalului auxiliar din spitale, unitati sanitare ambulatorii, inclusiv salariatilor din institutiile de ocrotire copii sau batrani, ai unitatilor de bolnavi cronici, care, prin natura activitatii lor vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii
– 489 doze de vaccin antigripal au fost administrate adultilor si copiilor din institutiile de ocrotire sociala, precum si persoanelor care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliul persoanelor cu risc inalt.
– 2.320 doze de vaccin antigripal au fost administrate persoanelor cu varsta de peste 65 de ani.

Acord-cadru pe timp de doi ani pentru trei milioane de doze de vaccin antigripal

Pentru sezonul 2014-2015, Ministerul Sanatatii a achizitionat un numar de 500.000 de doze de vaccin antigripal care au fost in totalitate distribuite catre directiile de sanatate publica la nivel local, a anuntat institutia la sfarsitul anului trecut.

“Ministerul Sanatatii a incheiat un acord-cadru pe timp de doi ani pentru trei milioane de doze de vaccin antigripal, astfel incat, in functie de receptivitatea populatiei si a cadrelor medicale, ne-am asigurat ca vom putea suplimenta cantitatile de vaccin si peste cele 500.000 de doze. Facem apel la medicii de familie, dar si la cadrele medicale din unitatile sanitare sa sustina campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii pentru scaderea riscului de imbolnavire a populatiei”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Pe langa administrarea dozelor de vaccin antigripal, atentie la igiena personala

Vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa, precizeaza specialistii MS. De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, in special prin gripa.

”Reamintim ca medicatia antigripala (antivirala) existenta in stoc la fiecare sectie / spital de boli infectioase se administreaza la indicatia medicului, in cazurile grave sau in prezenta bolii la persoane cu factor de risc cu complicatii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripa”, a transmis MS.

Ministerul Sanatatii atrage atentia ca, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati, la prima ora de curs, o importanta majora o reprezinta triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa, prin trimiterea la medici sau izolarea la domiciliu a oricarui elev care prezinta febra sau semn de boala respiratorie acuta.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.