Cum poate renaste turismul de Sanatate? (VIDEO)

0

Turismul de sanatate a fost neglijat in ultimii ani, in Romania, cu toate ca ar putea reprezenta o mina de aur pentru dezvoltarea sistemul privat.  Clusterul Medical de Sanatate si Autoritatea Nationala pentru Turism  isi doresc sa identifice caile de dezvoltare ale turismului medical pentru promovarea acestuia, atat in tara cat si in strainatate.

“Caile de promovare ale turismului sunt multiple. Aspectul principal este sinergia intre toate autoritatile statului, intre clusterele private, in a face asta.

 “Sunt 3 conotatii strategice pe care Autoritatea Nationala de Turism le-a identificat: partea legislativa, unde am desemnat o echipa de proiect care sa lucreze si sa identifice, cu ajutorul mediului privat, ceea ce ne dorim sa schimbam in cadrul legislative, astfel incat sa fie mai promitator pentru turismul de sanatate.  Partea de promovare si partea de infrastructura, care nu tine de Autoritatea Nationala de Turism, dar in care Autoritatea s-a implicat si in decursul acestui an, dar si in anii trecuti, direct, financiar in a dezvolta proiecte pe partea de turism de sanatate.”, a spus Anca Pavel-Nedea, presedinte – Autoritatea Nationala pentru Turism.

Cu ocazia celei de-a VII-a editii a Forumului International pentru Turismul de Sanatate s-a facut un tur al celor mai importante clinici si spitale private din tara, pentru a facilita o o platforma de comunicare pentru dezvoltarea acestui sector.

“In sistemul balnear, nu sunt medici suficienti. Daca ne referim la sistemul privat romanesc, pentru ca pe acesta dorim sa-l promovam in strainatate, cu siguranta spitalele care au investit au si medicii necesari pentru a face un act medical de inalta calitate.”

“Sunt 230 de clinici si spitale private in Romania, deci cred ca sunt destule si putem sa mergem la export si vom merge la export cu acesti furnizori de servicii medicale, pentru ca, intr-adevar, au investit foarte mult, au ridicat calitatea actului medical, au ridicat calitatea confortului intr-o institutie medicala, si, bineinteles, isi doresc si ei sa atraga pacienti din strainatate.”, a spus spus Alexandru Constantin, presedinte – Asociatia Romana de Turism Medical.

Turneul a inceput cu o vizita la Clinica Regina Maria din Timisoara unde au fost prezentate cabinetele si serviciile pe care le ofera.

Un concept inovator si unic in Romania a fost vizitat la Clinica Sf. Gheorghe din Arad, in care o echipa intreaga de medici se ocupa 24 de ore de un singur pacient.

Vizita a continuat la Spitalul Europena Polisano, din Sibiu. Spitalul Polisano ofera o gama larga de interventii si proceduri medicale de calitate, in scop de diagnosticare si terapeutic.

12272887_1074003262634529_1861994068_n

Unitatea medicala dispune de 51 paturi, organizate in compartimente chirurgicale si medicale, in saloane cu unul , doua sau trei paturi. De asemenea, spitalul mai dispune de un bloc operator, cu 2 sali de operatii si un compartiment ATI, dotate dupa ultimele standarde de tehnologie si calitate. Centrul de Radiologie si Imagistica vine in intampinarea problemelor medicale prin cel mai rapid si corect diagnostic, neinvaziv si neiradiant.

S-au mai facut vizite la clinicile Balneomed din Ramnicu Valcea, clinica Gynecoland, Clinica Dent Estet din Bucuresti si Centrul Sanconfind din Campina.

Galerie foto Centrul Sanconfind din Campina:

Care sunt cauzele pentru care pacientul roman prefera o clinica din strainatate, in dauna celor din Romania?

“Marea majoritate a pacientilor care pleaca pentru ca in Romania aceste cazuri nu pot fi rezolvate, si datorita tehnologiei si datorita aparitiei unor noi tehnici la care medicii romani inca nu au avut acces. Cu siguranta, in momentul in care investitorii vor investi in aparatura si in scolarizarea medicilor, acest fenomen, cu siguranta, nu va avea un asa mare flux de pacienti.”, a spus Alexandru Constantin, presedinte – Asociatia Romana de Turism Medical.

“Daca vorbim de partea de outgoing, pacientul roman care pleaca in strainatate, acestia nu pleaca de capul lor, se informeaza, au recomandare de la un medic. Nu se duc pur si simplu pentru ca stiu ca in Turcia se duce toata lumea sau in Austria. Vorbim aici de cazuri foarte grave, oncologice s.a.m.d. Sunt sigur ca pacientul se informeaza mai intai. Exista si aici companii care faciliteaza acest turism medical, pacienti care pleaca in strainatate, si atunci este un fenomen pe care noi trebuie doar sa-l echilibram. N-o sa putem sa-l oprim, sub nicio forma, dar trebuie sa-l echilibram. Pacientii care pleaca cu pacientii care vin. Si atunci cred ca putem fi multumiti in momentul in care am echilibrat acest lucru. Pentru ca acum este clar ca acum este un dezechilibru, pleaca mai multi decat vin.”, a spus Alexandru Constantin, presedinte – Asociatia Romana de Turism Medical.

Care ar fi mijloacele de promovare  pe care clinicile private ar trebui sa le promoveze?

“Cu siguranta se poate mult mai bine. Turismul medical este un segment de nisa. Nu este sufficient sa participam doar cu standul medical la un Targ International de Turism unde se promoveaza si turismul balnear si turismul ecumenic si asa mai departe. Exista targuri specializate, exista targuri de nisa, pentru turismul medical. Promovarea in turismul medical nu este facuta in mod traditional. Este foarte greu sa promovezi  o  clinica intr-o alta tara punand doar un banner pe strada. Nu functioneaza asa.  Este necesara contactarea companiilor de asigurari, ele detin finantele, ele pot sa te promoveze, dupa ce viziteaza clinicile si spitalele din Romania si-si dau seama ca aici se intampla intr-adevar lucruri bune. Ei iti pot trimite pacientii. Si bineinteles, la targurile specializate de turism medical. Acolo este promovare eficienta.”, a spus Alexandru Constantin, presedinte – Asociatia Romana de Turism Medical.

“Foarte important si locul, modalitatea, instrumental prin care Romania poate castiga si genera incoming rapid este partea de social media si de on line. Vom folosi parteneriatul cu google pentru a promova direct turismul de sanatate, pe toate plajele, nisele si structurile posibile, pentru ca mediul online pentru mine, ca presedinte al Autoritatii Nationale de Turism, partea de social media reprezinta un instrument foarte important si mai ales foarte eficient.”, a spus Anca Pavel-Nedea, presedinte – Autoritatea Nationala pentru Turism.

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply