Cum sa deosebesti gripa de raceala (VIDEO)

Cum sa deosebesti gripa de raceala (VIDEO)

0

Vine iarna, cu un “bagaj” de gripa si viroze! Multi spun – “am facut o gripa, am dus-o pe picioare”. Gripa n-o duci pe picioare! Iata cum sa deosebesti gripa de raceala comuna!

Prof.univ.dr. Emilian Popovici, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, s-a referit la conferinta PreventEd, care a avut loc recent, la diferenta dintre gripa si viroza, la preventia gripei, la vaccinare:

“Din pacate, in fiecare an, in sezonul de iarna, vine gripa. E bine ca sa decantam niste informatii si sa avem informatia corecta vizavi de o infectie care nu este o gluma. Ce este gripa ca si boala? Este o infectie respiratorie cu afectare generala importanta a organismului. Deci, nu este o raceala, nu este o infectie paragripala, nu este o viroza respiratorie”.

Gripa “este o boala invariabila, produsa de un virus variabil”. Invariabila, pentru ca gripa tratata dureaza sapte zile si netratata dureaza… o saptamana, face haz de necaz vorbitorul. “Si produsa de un virus variabil, pentru ca are vreo 256 de recombinari genetice, care fac posibile tot felul de schimbari si, de aceea, in fiecare an ne confruntam cu variante de subtipuri virale noi, care – pe cei care dorim sa nu ne imbolnavim – ne obliga sa ne vaccinam.

Aflam cum se face transmiterea bolii – prin norul Flugge, niste particule foarte mici, “nu cele care se vad cand vorbim cu prea mare aplomb, ne certam sau discutam unii cu altii”, ci cele care nu se vad si se transmit la o distanta de doi-patru metri prin stranut si la unu-doi metri prin tuse: “Iata de ce este importanta protectia mecanica a tusei si a stranutului, cand apare un virusat, om, in fata noastra si trage un stranut, pe patru metri a “rezolvat” pe toti”.

Prof.univ.dr. Emilian Popovici s-a referit la cateva cifre “care ne pun pe ganduri”, 5-15% din populatie, la nivel mondial, sufera de infectie de tract respirator, in fiecare an, trei pana la cinci milioane de cazuri de boala severa, care se soldeaza cu 250.000 pana la 500.000 de decese!

Este foarte important sa facem diferenta intre gripa si raceala, viroza, infectii paragripale:
– tabloul clinic poate varia in functie de varsta si starea de sanatate;
– gripa se caracterizeaza prin febra, faringe inflamat, cefalee, mialgie, frisoane, anorexie si oboseala extrema;
febra dureaza de obicei intre 1 si 5 zile, cu temperatura cuprinsa intre 38 si 40 de grade, dar poate fi absenta la varstnicii cu tablou atipic.

Gripa si raceala, simptome

Debut, la gripa – debut subit; la raceala – debut gradual
Hipertermie, la gripa – hipertermie frecventa; la raceala – rara
Tuse, la gripa – tuse severa, apare frecvent; la raceala – usoara, spre moderata
Durerea de cap, la gripa – durere de cap frecventa; la raceala – rara
Dureri musculare si articulare, la gripa – frecvente si severe; la raceala – usoare
Fatigabilitate si slabiciune, la gripa – frecvente sureaza pana la doua-trei saptamani, la raceala – foarte usoare.

Prof.univ.dr. Emilian Popovici precizeaza ca este “o destul de importanta confuzie” intre gripa si raceala: “Multi spun – am facut o gripa, am dus-o pe picioare. Gripa n-o duci pe picioare, niciun Hercule nu poate sa duca gripa pe picioare, pentru ca gripa de baza evolueaza cu febra mare, cu debut brusc, cu alterarea starii generale, cu tuse care apare frecvent, dincoace este o tuse mai rara, deci nu apare foarte frecvent tusea, cefaleea, durerea de cap, in toate cazurile la gripa, rara la celelalte, durerile musculare, asa-zisele mialgii, frecvente la gripa, usoare dincolo, oboseala, slabiciunea, care este frecventa la gripa, care ne determina sa ne punem in pat, pentru ca febra, frisonul si toate celelalte nu te lasa sa duci gripa pe picioare. Ducem pe picioare virozele respiratorii, ducem pe picioare infectii paragripale, ducem pe picioare raceala. Dar gripa nu o poti duce pe picioare. Si atunci ne dam seama ce inseamna una, ce inseamna alta si de ce trebuie sa iau atitudine vizavi de gripa, daca vrei sa nu te imbolnavesti”.

“Discutam cu un om simplu, un tractorist, la tara, si ala a inteles foarte bine chestia asta si m-am bucurat ca am vorbit cu el – n-am vorbit degeaba.Si mi-a zis, domnu’ doctor, in fiecare an ma vaccinez pentru gripa, pentru ca de cand mi-ati spus dumneavoastra sa ma vaccinez, n-am mai facut gripa. Am mai facut raceli din astea obisnuite, dar gripa n-am mai facut, aia rea”, a povestit reputatul specialist.

Gripa – ce complicatii pot aparea

Iata de ce este important sa stii sa deosebesti gripa de raceala comuna: stii cum sa te tratezi cand ai simptomele “gripei astea rele”: “Stii ca trebuie sa stai acasa, ca nu e bine, ca daca iesi afara, faci pneumonie, poti sa faci bronhopneumonie sau, Doamne fereste, daca ai o boala cronica asociata, sa se intample ceva si mai rau, sa decompenseze si sa se intample complicatii si mai grave”.

“Riscul de complicatii datorate gripei, crescut, cu ambele extreme de varsta. Respectiv, gripa evolueaza grav, in mod deosebit, la copii si la persoanele trecute de varsta de 65 de ani si peste 90% din decesele atribuite gripei apar la varstnici, la categoriil cu risc crescut”, spune medicul. Cea mai frecventa complicatie a gripei este pneumonia: “Dincolo, la viroze, la infectiile paragripale, la sugarul sub sase luni, apare aceasta complicatie. Dar restul nu, extrem de rar sau pe organisme foarte tarate dau pneumonie. Gripa da pneumonie in mod frecvent”.

Complicatiile severe inclus exacerbarea bolilor cronice cardiace si pulmonare de fond, cum ar fi:
– boala pulmonara cronica obstructiva;
astmul;
– insuficienta cardiaca congestiva;
– dezvoltarea pneumoniei bacteriene, “asociata cu niste agenti patogeni cu care chiar nu este de joaca”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.