Cum sa ne ferim de intoxicatiile alimentare

0
toxiinfectie-alimentareToxiinfecţia alimentară este o afecţiune foarte frecvent diagnosticată de medici, în special vara, când temperaturile ridicate şi umezeala ajută bacteriile şi alţi agenţi patogeni să se înmulţească. Riscul alterării alimentelor creşte şi, implicit riscul apariţiei toxiinfecţiei alimentare. Una dintre cele mai neplăcute boli, care poate afecta pe oricine indiferent de vârstă sau starea de sănătate.
Simptomele sunt uşor de recunoscut şi se manifestă  în câteva ore sau pe durata mai multor zile. Este o boală infecţioasă care apare atunci când sunt consumate alimente alterate sau contaminate cu microbi.
“Ne dăm seama de o toxiinfecţie alimentară atunci când avem scaune diareice, greţuri, vărsături şi eventual avem şi febră. La aceste semne ar trebui să ne adresăm imediat medicului pentru a stabili diagnosticul şi pentru a ne trimite la un specialist”, spune directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, medicul Viorica Dumitru.
Medicii ne fac câteva recomandări pentru a evita intoxicaţiile alimentare.
“Este bine de ştiu că în acestă perioadă, când temperaturile sunt crescute, şi germenii se înmulţesc mai uşor în anumite preparate, în anumite alimente. De aceea este bine să ştim că modul în care se prepară alimentele are un rol foarte important, şi respectarea regulilor elementare de igienă individuală. Ori de câte ori ne aşezăm la masă trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun.”
De asemenea, nu cumparaţi produse alimentare din locuri sau spaţii neautorizate, păstraţi produsele în frigider şi spălaţi fructele şi legumele înainte de consum.
“Trebuie să evităm să consumăm alimentele care provin din unităţi care nu respectă normele de igienă şi nu au spaţiile frigorifice salubre. Mă refer aici la prăjituri, produse de patiserie, mici, hamburgeri, care prezintă o susrsă de infecţie şi pot determina apariţia toxiinfecţiilor alimentare ”, a mai spus medicul Viorica Dumitru.
Este bine de ştiut şi că apa care provine dintr-o sursă care nu este sigură trebuie fiartă şi răcită înainte să fie consumată.
autor: Luiza Tirca
sursa: Televiziunea Medicala
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.