Cum sa-ti masori singur tensiunea arteriala - reguli

Cum sa-ti masori singur tensiunea arteriala – reguli

0

In ziua de astazi, tensiometrul nu mai este un instrument misterios, pe care doar un cadru medical stie sa-l manuiasca. Mecanice sau digitale, profesionale sau ieftine si mai putin precise, pentru brat sau pentru incheietura mainii, ele pot servi pentru a afla tensiunea arteriala. Controlul acesteia este vital! Tensiunea arteriala trebuie monitorizata, iar abaterile de la valorile optime trebuie sa te faca sa bati la usa medicului.

Despre hipertensiune arteriala si hipotensiune arteriala

Tensiunea arteriala înseamna presiunea cu care sângele circula în artere, echivalenta cu presiunea pe care sangele o exercita asupra peretilor arteriali. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat solicitarea la care este supus peretele arterial este mai mare. Tensiunea arteriala se masoara in mm coloana de mercur (mmHg). Tensiunea mai mare sau mai mica decat cea normala inseamna o alterare a starii de sanatate a organismului. Deci, avem hipertensiune arteriala când valorile sunt mai mari decât limitele normale si hipotensiune arteriala când tensiunea arteriala e mai mica decat normal.

Atunci cand masurati tensiunea arteriala obtineti doua valori:

Valoarea mai mare – tensiunea arteriala sistolica este presiunea inimii generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe.
Valoarea mai mica – tensiunea arteriala diastolica este presiunea vaselor de sange in momentul incare inima se umple cu sangele venit din restul corpului.

Tensiunea arteriala – valori normale

la adulti: 130/85 mmHg (optima: 120/80 mmHg)
la copii si tineri: 90-110/60-70 mmHg

Stii sa folosesti un tensiometru? Daca nu, adreseaza-te medicului de familie sau specialistului pentru a afla care iti este tensiunea arteriala. Daca ai un asemenea aparat, invata sa-l folosesti, citeste instructiunile, exerseaza – totul este in interesul sanatatii tale!

Daca iti masori singur tensiunea arteriala, atunci este bine sa cunosti cateva reguli:

– masurarea tensiunii arteriale se face dupa 5 minute de repaus, sezând, cu bratul întins, la nivelul inimii;
– este contraindicat sa fumezi sau sa consumi alcool cu minimum 15 minute înainte de a masura tensiunea arteriala;
– este contraindicat sa consumi cafea în ora precedenta examinarii;
– evita sa folosesti stimulente andrenergice (ex. epinefrina din decongestionantele nazale);
– daca ai peste 65 de ani, esti diabetic sau sub tratament antihipertensiv, masoara-ti tensiunea arteriala si în picioare, la câteva minute dupa schimbarea pozitiei;
– dupa o masa bogata sau dupa efort fizic, asteapta o ora înainte sa determini tensiunea arteriala;
– nu-ti masura tensiunea arteriala daca esti stresat, daca îti este prea cald sau prea frig.

”Chiar daca poti sa iti determini singur tensiunea arteriala, nu trebuie sa iti stabilesti diagnosticul sau tratamentul din proprie initiativa. Numai medicul tau curant este persoana in masura sa interpreteze corect rezultatele masurarii tensiunii arteriale”, se arata intr-un pliant distribuit in unitatile sanitare din Romania si care contine informatii provenite din Practice Guidelines for the Management of Hypertension.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.