Cum se face vaccinarea copiilor de varsta scolara

Cum se face vaccinarea copiilor de varsta scolara

1

Ultimele precizari privind vaccinarea copiilor de varsta scolara! Autoritatile de sanatate publica incearca sa-i indrume pe parinti, sa razbata prin hatisul ordinelor de ministru si a altor normative, care joaca ping-pong cu copiii, intre cabinetele medicale din scoli si medicii de familie.

Vaccinarea copiilor nu se mai face prin cabinetele medicale din scoli, ci de catre medicii de familie, in conformitate cu Ordinul MS.nr.386/2015, anunta DSP Bucuresti.

Legat de vaccinarea copiilor
– parintii vor solicita personalului medico-sanitar din cabinetul medical scolar adeverinta cu vaccinarile efectuate in scoala, in campanile scolare de
vaccinare din anii anteriori;
– parintii copiilor in varsta de 6 ani si 8 ani se vor adresa medicului de familie, la care este inscris copilul, in vederea vaccinarii cu vaccin polio inactivat (VPI) / vaccin diftero-tetano-pertussis accelular – poliomielitic (DTPa – VPI);
– parintii copiilor in varsta de 5 ani si 7 ani se vor adresa medicului de familie, la care este inscris copilul, in vederea vaccinarii cu vaccin rujeolicrubeolic
– oreion (ROR);
– parintii copiilor in varsta de 14 ani se vor adresa medicului de familie, la care este inscris copilul, in vederea vaccinarii cu vaccin diftero-tetanic.

Aveti aici un calendar complet cu vaccinarea copiilor:

schema de vaccinare
Simplificare oferita de medicii de familie: de la cinci pagini A4 la doar 2,5

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a emis un ordin comun cu Ministerul Sanatatii, publicat in Monitorul Oficial nr 675 din 04.09.2015, care introduce formulare in model unic pentru inscrierea in colectivitate, incepand cu anul scolar 2015-2016. Noile formulare trebuie prezentate unitatilor de invatamant prescolar (gradinite) si preuniversitar (scoli, licee) pana la data de 1 octombrie 2015.

Formularele sunt reprezentante de adeverinta medicala de intrare in colectivitate, avizul epidemiologic si fisa de vaccinari. Modelul prezent in Monitorul Oficial este tehnoredactat pe cinci pagini A4.

Societatea Nationala de Medicina Familiei pune la dispozitia celor interesati un model de formulare tehnoredactat in doar 2,5 pagini (o pagina pentru adeverinta, o pagina pentru fisa de vaccinari si jumatate de pagina pentru aviz), care poate fi descarcat de aici.

Modificari care duc la sporirea birocratiei in cabinetele de medicina de familie si scaderea calitatii actului medical

Modificarea si completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si particulare autorizate/acreditate privind acordarea asistentei medicale gratuite si pentru promovarea unui stil de viata sanatos a starnit valuri.

Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie “considera modificarile propuse drept nerealizabile, avand ca rezultate imediate sporirea birocratiei in cabinetele de medicina de familie si scaderea calitatii actului medical. Masurile propuse in acest proiect minimalizeaza importanta medicinii scolare si transfera atributiile medicului scolar catre medicul de familie, fara consultarea prealabila a celor direct implicati si fara o fundamentare realista a acestei decizii. Consultatiile de triaj epidemiologic si controalele periodice nu se pot efectua intr-o perioada scurta de timp la nivelul cabinetului de medicina de familie avand in vedere complexitatea si varietatea serviciilor prestate”.

Asociatia a calculat ca un cabinet de medicina de familie care are inscrisi un numar de 500 copii prescolari si scolari va trebui sa asigure in luna septembrie o medie de 22 consultatii preventive pentru intrarea in colectivitate, in conditiile in care contractul cu Casa de Asigurari prevede un numar total de 20 consultatii pe zi: “Altfel spus, accesul pacientilor cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proportional cu timpul acordat consultatiei”.

Share.

1 Comment

  1. nu, inca nu sunt obligatorii, abia acum se discuta legea.
    Daca tot recomandati vaccin, faceti-o ca in occident, cu teste de starea de sanatate inainte, teste de alergii la compusi, teste de anticorpi inainte si dupa, sa se vada ca s-a activat sau daca mai e nevoie de repetat doza.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.