Cum se transforma deseurile din plastic in ciuperci comestibile

0

Cercetatorii au venit cu o idee inedita in abordarea problemei deseurilor din plastic. Acestia au inventat un dispozitiv care transforma deseurile din plastic intr-un produs comestibil. Acest proces are loc datorita unor tulpini de ciuperci ce digera ingredientele din plastic, dar nu acumuleaza substantele toxice.

“Am fost cu adevarat inspirati de ideea ca ciupercile pot digera plasticul, pentru ca, mai apoi, sa rezulte o biomasa comestibila”, a declarat unul dintre inventatori, designerul austriac Katharina Unger.

Numit Fungi Mutarium, dispozitivul a fost creat dupa cativa ani de cercetari si experimente. Acum, insa, Unger impreuna cu o echipa de microbiologi lucreaza pentru a descoperi mai mutle tipuri de ciuperci, care pot fi folosite pentru a eficientiza procesul de descompunere.

“Stim ca exista potential pentru a accelera acest proces, chiar prin optimizarea fenomenelor din jurul acestuia: temperatura, umiditatea sau microclimatul vor ajuta ciupercile sa descompuna cat mai rapid materialul plastic. De asemenea, desi este considerata controversata, exista un mecanism de modificare genetica. Ce se intampla daca modificati organismul, astfel incat acesta sa poata procesa materialele mai repede?”, a declarat Katharina Unger.

Numarul pestilor din oceanele planetei va fi depasit de deseurile din plastic

Conform unui raport intocmi recent, s- a estimat ca, in urmatorii 35 de ani, numarul pestilor din oceanele planetei va fi depasit de deseurile din plastic, iar pana in 2050, vom produce de 3 ori mai mult plastic decat pana in 2014.

In China fabricile de ardere a materialui plastic emana o cantitate mare de dioxid de carbon in atmosfera

Desigur, exista tehnologii care ar ajuta la reciclarea plasticului, insa exista tari care, desi dispun de aceste metode, fac fata cu greu fenomenului poluarii. Spre exemplu, in China fabricile de ardere a materialui plastic emana o cantitate mare de dioxid de carbon in atmosfera.

Ideea dispozitivului a venit de la un studiu realizat de cercetatorii Universitatii din Yale. Acestia au gasit o ciuperca rara in zona Amazonului, denumita Pestalotiopsis microspora. Ea poate supravietui consumand doar poliuretan – substanta principala din care sunt fabricate materialele plastice. Aceasta ciuperca nu numai ca ar putea trai in intregime cu poliuretan, dar ar putea face acest lucru intr-un mediu lipsit de oxigen, care ar putea fi zona inferioara a unui depozit de deseuri.

“In doar cateva saptamani, ciupercile incep sa creasca, folosind doar plastic pentru a se alimenta. Dupa cateva luni, plasticul va fi descompus, iar in locul sau va ramane doar o cupa de agar-agar plina cu ciuperci albe si comestibile”, a declarat cercetatoarea Fiona MacDonald.

Dispozitivul este dotat cu o serie de cupe albe mici, care sunt realizate din agar-agar (gelatina derivata din alge marine), amidon si zahar, precum si felii subtiri de deseuri din plastic care au fost sterilizate in prealabil cu lumina UV. Miceliile de Pleurotus ostreatus si Schizophyllum commune sunt lasate sa cada in cupe si, pe masura ce cresc, acestea se hranesc cu deseuri de plastic si nutrienti din peretii cupelor.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.