Cum se trateaza micoza unghiei (onicomicoza)?

Cum se trateaza micoza unghiei (onicomicoza)?

1

Micoza unghiei sau onicomicoza, denumita si infectia micotica a unghiei se caracterizeaza prin decolorarea unghiei si schimbarea formei acesteia.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Cauze
 4. Tratament
 5. Prevenire

Micoza unghiei – simptome

Decolorarea (galben, verde sau maro), ingrosarea si friabilitatea unghiilor, mancarimea intre degetele de la picioare sau de la maini si in jurul unghiilor inseamna ca probabil aveti aceasta boala neplacuta.

Micoza unghiei – cauze

Micoza unghiei este provocata deseori de dermatofite sau ciuperci din specia Candida sau chiar mucegai in cazuri rare. Ciupercile sunt microorganisme care nu au nevoie de lumina soarelui pentru a supravietui. Le plac mediile umede si calde pentru a se raspandi si a se reproduce. O ciuperca poate patrunde in corp printr-o deschizatura intre unghie si piele , crestaturi sau taieturi, care uneori sunt invizibile cu ochiul liber.

Degetele de la picioare sunt mai predispuse la infectii micotice ale unghiei, deoarece degetele de la picioare se afla deseori in pantofi, unde este intuneric, cald si umed – toate conditii perfecte pentru ca boala sa se dezvolte. De asemenea, este important de observat ca purtarea pantofilor poate perturba fluxul sanguin, care face mai dificila combaterea de catre sistemul imunitar a infectiilor.

Micoza unghiei – tratament

Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat se va termina mai devreme si veti putea sa va bucurati de picioare sau maini sanatoase din nou. Desi in farmacii exista o abundenta de diferite medicamente pentru tratamentulonicomicozei, cel mai bine este sa mergeti la medic mai intai. Medicul dumneavoastra va efectua analizele necesare pentru a stabili raspandirea infectiei si va va recomanda tratamentul cel mai potrivit. Ciuperca poate infecta una sau mai multe unghii, dar un ochi neexperimentat nu poate evalua corect dimensiunea zonei afectate si de aceea un autotratament poate sa nu dea rezultatele scontate.

Tipuri de tratament pentru micoza unghiei

Medicamente de uz extern

Exista mai multe tipuri de tratament de acest fel: geluri, lotiuni sau solutii, care se aplica extern, prin acoperirea unghiei si a zonei din jur. Asemenea medicamente sunt folosite pentru a trata forme blande ale infectiei sau pentru preventiaonicomicozei. Este important sa luati tratamentul zilnic si sa-l aplicati o data sau de doua ori pe zi pe pielea uscata si curata si pe unghii.

Vopsea speciala de unghii

O vopsea speciala de unghii poate fi folosita pentru a trata infectia micotica a unghiei. Totusi, eficienta aceste metode variaza de la pacient la pacient si tratamentul poate dura pana la un an sau chiar mai mult.

Medicamentele de uz intern

Medicamentele de uz intern se folosesc daca infectia s-a raspandit mult sau a fost netratata pentru o perioada lunga de timp si este imposibil de vindecat cu alte tipuri de medicamente. Totusi, medicamentele de uz intern pot fi periculoase din cauza efectelor secundare pe care le pot provoca. De aceea ar trebui luate sub supravegherea permanenta a medicului.

Indepartarea unghiei infectate

Indepartarea unghiei infectate este o procedura neplacuta, dar necesara in unele cazuri. Se pune in aplicare doar daca nu mai exista alte metode de tratament. Procedura este realizata sub anestezie locala: dupa ce pielea din jurul unghiei este inmuiata, unghia este indepartata din piele. Dupa operatie, un gel antibiotic trebuie aplicat in zona unghiei. Daca pielea a fost afectata inainte, trebuie folosit si un gel antifungic. Unghiile de la maini cresc la loc in circa 6 luni, in timp ce refacerea deplina a unghiilor de la picioare dureaza, de obicei, intre 12 si 18 luni.

Terapie fotodinamica

O alta metoda, denumita terapie fotodinamica, a fost dezvoltata recent pentru a trata infectia micotica a unghiei. In timpul acestei proceduri, suprafata unghiei este acoperita cu un material care absoarbe lumina, iar la 6 ore dupa aceea, unghia este expusa unei anumite radiatii cu lumina. Procedura dureaza intre 15 si 60 de minute, in functie de severitatea infectiei. In cazurile grave de onicomicoza, ar putea fi necesare cateva proceduri pentru vindecare.

Micoza unghiei – prevenire

Infectia micotica a unghiei este contagioasa. De aceea este important sa se stie cum poate fi evitata infectia:

 1. Infectia micotica a unghiei se ia de obicei din piscine publice, saune si dusuri comune. Din acest motiv, ar trebui purtati papuci de cauciuc in aceste spatii.
 2. Dupa ce ati inotat in locuri publice, picioarele ar trebui spalate cu sapun si uscate imediat cu un prosop personal.
 3. Incaltaminte comoda (alegeti un model mai deschis pentru sezonul cald) ar trebui purtata tot timpul si sosete din fibre naturale ar trebui alese in locul celor sintetice. In plus, picioarele ar trebui spalate in mod regulat si pastrate tot timpul uscate.
 4. Incercati sa nu permiteti picioarelor sa transpire, in special in timpul sezonului cald al anului. Daca picioarele dumneavoastra sunt predispuse la transpiratie excesiva, se pot gasi diverse remedii pentru a ameliora aceasta problema. In farmacii se pot gasi dezinfectanti, care ajuta la combaterea infectiei micotice a unghiei.
 5. Igiena este de o importanta majora, prin urmare ar trebui folosite numai prosoape, incaltaminte sau sosete personale si sa se evite impartirea lor cu alte persoane.

Daca vi se pare ca v-ati contaminat cu o infectie micotica a unghiei, nu ezitati sa mergeti la dermatolog.

Share.

1 Comment

 1. Pingback: Igiena, sub diferite forme. Cum sa ne păstram sănătatea | Managementul Calității în Spitale

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.