Cum va fi finantat OncoGen, de unde bani?

Cum va fi finantat OncoGen, de unde bani? (VIDEO)

0

Centrul de Terapii Genice si Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen: s-au cheltuit zeci de milioane de milioane de lei pentru constructia si dotarea lui. Aflam, in continuare, de unde vin banii pentru finantarea institutiei.

OncoGen este socotit cel mai bun exemplu de folosire a banilor europeni in acest domeniu

“Avem in vigoare, in momentul de fata, o strategie nationala de sanatate, care va permite accesul tuturor institutiilor eligibile din domeniul sanatatii sa aplice pentru fonduri structurale in intervalul 2014-2020. OncoGen, cred, este cel mai bun exemplu de succes in domeniul sanatatii, in domeniul acelor fonduri care au fost disponibile, pe axa anterioara, si care poate fi un exemplu pentru celelalte institute care pot sa urmeze. Modul in care noi finantam, practic, a fost creerea, incepand din acest an, a premiselor bugetare ca toata activitatea de cercetare sa fie sustinuta prin intermediul Academiei de Stiinte Medicale, care sa vina sa sustina performantele si sa sustina financiar tot ceea ce inseamna activitatile desfasurate de catre institutiile de cercetare din domeniul sanatatii din Romania. Anul acesta au fost alocati 12 milioane de lei, anul viitor, cu siguranta vor fi mai multi. Exista o activitate care, evident, trebuie sa fie sustinuta de catre noi, pentru a asigura sustenabilitatea desfasurarii activitatilor curente din cadrul acestor institutii, dupa care foarte multe dintre fondurile pe care ei le vor avea la dispozitie ii vor ajuta sa se sustina singuri, din veniturile proprii pe care le realizeaza”, a declarat Razvan Teohari Vulcanescu, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

In privinta finantarii activitatii, exista un program sectorial care va sustine activitatea de cercetare in domeniile de varf, de interes pentru Ministerul Sanatatii.

“Aceasta va fi o finantare de baza, sub coordonarea Academiei de Stiinte Medicale, deci are girul academic si stiintific al acesteia, si va asigura un prim suport financiar pentru noi. Noi am depus deja trei proiecte, a cate doua milioane de euro, speram ca ele vor fi cu succes, dar sunt 200 de aplicatii si rata de succes va fi unul din patru”, a precizat prof.univ.dr. Carmen Panaitescu Bunu.

Concluzia apartine prof. univ. dr. Virgil Paunescu, managerul proiectului OncoGen: “Sa facem bani multi, sa luam multe proiecte, pentru ca noi suntem autofinantabili si, daca nu luam bani, punem lacatul pe institut”.

Constructia si dotarea Centrului de Terapii Genice si Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen s-au realizat pe parcursul a cinci ani. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 54 milioane de lei, cea mai mare parte a sumelor provenind din fonduri europene.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.