Curs de schimb pentru… medicamente: un euro face doar 4,26 lei

0

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente acuza neactualizarea ratei de schimb utilizata in calcularea pretului de referinta pentru medicamentele compensate, care este inghetata la nivelul anului 2012, respectiv la 4,26 lei pentru un euro! ”De mai bine de cinci ani, autoritatile au transferat producatorilor de medicamente responsabilitatea tratarii pacientilor romani”, sustin cei de la ARPIM.

”Companiile membre ARPIM sustin sistemul de sanatate romanesc, respecta intru totul legislatia in vigoare, iar in ceea ce priveste pretul medicamentelor, producatorii de medicamente originale subliniaza faptul ca in Romania pretul real este practic cu 29% sub pretul afisat in catalogul national al preturilor (CANAMED)”, transmite ARPIM.

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente precizeaza ca nicio alta industrie nu lucreaza cu statul pe baza unei rate de schimb fixe si este greu de conceput intr-o economie de piata un astfel de dezechilibru: pe de o parte, exista un curs de schimb stabilit liber, iar pe de alta parte autoritatile Statului impun un curs fix pentru anumite categorii de produse. ”Este nefiresc atat din punct de vedere juridic, dar si economic”, sustin cei de la ARPIM.

ARPIM: Guvernul se expune unui risc major determinat de lipsa unor medicamente critice pentru pacienti

Producatorii de medicamente spun pretul medicamentelor in Romania este comparat cu pretul altor 12 tari europene care au sisteme si politici de sanatate diferite de situatia din Romania (alta cheltuiala pe cap de locuitor, alt sistem de finantare, de compensare al medicamentelor etc.)

Astfel, in contextul unor noi scaderi de preturi vom asista la o crestere a comertului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legala, dar in detrimentul pacientului roman care nu isi va mai gasi medicamentele necesare.

”Numeroasele metode de reducere de costuri aplicate de autoritati (taxa claw-back, inghetarea bugetului de medicamente la nivelului consumului din 2011, neintroducerea cu regularitate a tratamentelor inovative la care pacientii romani au drept egal la fel ca pacientii celorlalte state UE, legislatia cost-volum la care discountul minim posibil este de 30%) devin nesustenabile pentru producatorii de medicamente inovative din Romania. Guvernul se expune unui risc major determinat de lipsa unor medicamente critice pentru pacienti, si nu in ultimul rand, de posibila retragerea a operatiunilor de business ale unor producatori de medicamente”, este opinia ARPIM.

Am ajuns sa sustinem, prin taxa clawback, tratamentele pentru mai mult de doi din zece pacienti, sustine Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.

ARPIM face apel la autoritatile din Romania pentru un dialog imediat referitor la aceasta situatie, inainte ca situatia sa devina, potrivit acestei asociatii, dramatica pentru pacientii si asa afectati de lipsa unui sistem de sanatate eficient in Romania.

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente – ARPIM a fost infiintata in anul 1995 la initiativa a cinci companii farmaceutice internationale, pentru a facilita accesul pacientilor romani la progresele industriei farmaceutice in materie de cercetare si dezvoltare de noi tratamente. Astazi, ARPIM sustine obiectivele a 28 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente inovatoare, prezente in Romania, care realizeaza impreuna, potrivit arpim.ro, 70% din volumul de afaceri al industriei farmaceutice romanesti.

Ce a cerut Ministerul Sanatatii legat de preturile la medicamente

Pozitia ARPIM vine dupa ce Ministerul Sanatatii a solicitat tuturor detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sau reprezentantilor acestora sa isi actualizeze, pana la 10 martie, toate preturile la medicamentele de uz uman.

“Aceasta intrare in normalitate a preturilor medicamentelor inseamna de fapt o schimbare in beneficiul sistemului de sanatate, astfel incat majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire in scadere a preturilor. Asta va insemna o economie substantiala la bugetul de stat, care se va regasi in tratamente si medicamente inovatoare pentru pacienti”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Potrivit Ordinului ministrului Sanatatii nr. 75/2009, pretul medicamentelor trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari: Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.

Pretul medicamentelor va fi avizat pe o perioada de un an, calculata de la data avizarii, conform legislatiei in vigoare, precizeaza MS.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.