Curs interdisciplinat in diabetul zaharat

Curs interdisciplinar in diabetul zaharat (VIDEO)

0

Specialisti de renume din lumea medicala s-au reunit, la Bucuresti, in data de 15 octombrie 2014, la primul Curs Interdisciplinar in diabetul zaharat, pentru o abordare holistica a complicatiilor cronice micro- si macrovasculare ale diabetului zaharat.

Manifestarea medicala a avut doua teme principale, anume, “Interferente cardio-neuro-vasculare in diabetul zaharat” si “Managementul interdisciplinar al complicatiilor macro- si microvasculare in diabetul zaharat”.

Aceste cursuri vor continua si anul viitor in diverse centre universitare din tara.

“Acest eveniment care se desfasoara la Bucuresti reprezinta doar inceputul programului de abordare holistica a complicatiilor cronice a diabetului zaharat, care va fi extins in toata tara. Ne dorim foarte mult ca accentul sa fie pus pe ingrijirea pacientului cu diabet zaharat si complicatii macro si microvasculare, deoarece nu exista granite intre diversele arii terapeutice atunci cand vorbim despre pacientul cu diabet zaharat si complicatii. Efortul tuturor este de a realiza un management integrat pentru cresterea calitatii vietii pacientilor nostri. Este foarte important ca prin acest eveniment – abordare interdisciplinara in diabetul zaharat – noi cei prezenti aici practic specialisti de renume in medicina romaneasca sa ne aliniem demersurilor internationale care vizeaza preventia si apoi monitorizarea complicatiilor cronice la diabetul zaharat, pentru ca managementul pacientului cu diabet zaharat de tip II, in secolul XXI inseamna performanta si profesionalism.”, a spus prof.univ.dr. Gabriela Radulian, Şeful Secţiei Clinice Diabet II, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Prof. Dr. N. Paulescu”.

“Si hipertensiunea si diabetul zaharat sunt factori de risc major pentru ateroscleroza. Aceasta disfunctie endoteliala poate fi privita ca un fel de placa turnanta care face legatura intre cele doua afectiuni si pe de alta parte poate fi agravata de fiecare dintre ele si pot ca sa genereze alterarea structurii vasului, depunerea de lipide si deci sa contribuie la aparitia aterosclerozei cat si complicatiile aterosclerozei.”, a spus  Maria Dorobantu, Șeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din București.

“Aceasta disfunctie este un element ce la inceput desi isi face rolul rau poate scapa observatiei noastre, desi trebuie sa stim despre ea si sa o urmarim, din pacate nici aici prea multe stiute nu sunt sa o influentam. Este sigur ca activitatea fizica face bine, e sigur ca mentinerea unei greutati corecte si o dieta saraca in grasimi si bogata in legume si fructe face bine si sunt cateva clase de medicamente despre care avem toate motivele sa credem ca fac bine. Prin urmare este un domeniu care inca prezinta enigme.”

In cadrul acestui curs, prof.univ.dr. Dragos Vinereanu a prezentat noile provocari in importanta preventiei secundare a infarctului miocardic la pacientul cu diabet zaharat.

“Pacientul diabet din start e un pacient cu probleme, ca atare momentul in care face un infarct, preventia unui al doilea infarct si a altor evenimente cardiovasculare care pot sa apara este extrem de important. Ca provocari, in primul rand trebuie sa ii dam medicamente care sa previna formarea cheagului de sange cel care genereaza infarctul de miocard. Si aici e prima provocare pentru ca vorbim de noi medicamente, anume antiagregante plachetare care intr-un fel seamana cu ceea ce face aspirina, dar sunt mult mai inteligente si mai eficiente decat aspirina. Si aici exista doua variante terapeutice noi pe care cardiologii si diabetologii le folosesc la acest tip de pacienti. A doua provocare ar fi faptul ca acesti pacienti au colesterolul mare. Datorita faptului ca au dislipidemie aterogena, riscul lor de a face un nou infarct de miocard e mare si tratamentul este extrem de important. Vorbim de un tratament combinat cu medicamente care scad colesterolul, eventual cu medicamente care au rolul atat de a scadea colesterolul, dar si de a creste ceea ce numim colesterolul bun si de a scadea trigliceridele care pot face rau la pacientul diabetic. A treia provocare ar fi faptul ca pacientul cu diabet si infarct de miocard are activate anumite sisteme neuroendocrine care trebuie inhibate. Si ele se inhiba prin tratament combinat cu ceea ce numim inhibitoriu de enzima de conversie si antagonist aldosteronic. La pacientul diabetic acest tratament este obligatoriu.”, a spus prof.univ.dr. Dragos Vinereanu, Prorector Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, București.

Factorii de risc pentru pacientii cu diabet zaharat

Despre factorii de risc major pentru deteriorarea neurocognitiva cronica a pacientilor cu diabet zaharat, precum si despre masurile luate de specialisti a vorbit dr. Mihai Vasile.

“Diabetul zaharat si tulburarile de metabolism asociate acestuia reprezinta factori de risc pentru tulburarea neurocognitiva, pentru dementa, asa cum este cunoscuta in populatie. In primul rand datorita afectarii patului vascular cerebral, adica determinarii a unor tulburari ischemice in creier, secundar acestora pot sa apara tulburari de memorie, de viteza de executie, incepe sa scada concentrarea. Diabetul zaharat si tot ceea ce am spus ca tulburare metabolica duce la nivel cerebral a unor mecanisme care ne ajuta ca sa pastram leziunile cerebrale intr-un stadiu incipient, adica acumulam leziuni cerebrale odata cu trecerea anilor cu totii, mai ales pacientii cu diabet zaharat, dar prezenta factorilor de risc antreneaza o infometare a creierului si o leziune care este majora si duce la aparitia dementei. Acestea sunt principalele mecanismele asociate intre diabet zaharat, sindrom metabolic si tulburare neurocognitiva.”, a spus dr. Mihai Vasile, medic primar neurolog.

Partea de comportament din partea medicului si sigur sfaturile pe care le da pacientilor sunt elemente esentiale. Ceea ce putem preveni este doar partea comportamentala, gresita in dieta, in stilul de viata, adica promovarea unui stil de viata in care sa ramanem activi fizic, sa scadem in greutate, sa ne tratam toti factorii de risc vasculari, sa pastram activitatea cognitiva intelectuala cat mai mult timp. Cu alte cuvinte, ne luptam cateodata cu genetica, dar ar trebui sa ne luptam si cu factorii de risc. Si daca castigam aceasta batalie putem sa aducem un plus pentru pacientii nostri.” a adugat dr. Mihai Vasile, medic primar neurolog.

11% dintre romani sufera de diabet zaharat

Prevalenta diabetului in tara noastra este in procent de 11 la suta. Statisticile arata ca pentru fiecare pacient diagnosticat exista cel putin un pacient nediagnosticat. Specialistii spun ca este important sa se realizeze un screening precoce al diabetului zaharat si sa se instituie masurile terapeutice corespunzatoare pentru prevenirea aparitiei complicatiilor cronice.

autor: Liana Gorun

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.