Cursele aeriene cu Africa de Sud si statele invecinate ar putea fi suspendate, dupa identificarea tulpinii care pare sa anihileze efectul vaccinurilor anti-COVID-19

Cursele aeriene cu Africa de Sud si statele invecinate ar putea fi suspendate, dupa identificarea tulpinii care pare sa anihileze efectul vaccinurilor anti-COVID-19

2

In Africa de Sud a fost descoperita o noua tuplina a coronavirusului despre care se crede ca ar putea anihila efectele actualelor vaccinuri. Pana acum, au fost raportate 22 de cazuri de infectare cu varianta denumita B.1.1.529, cu peste 32 de mutatii la nivelul proteinei Spike.

Israel a confirmat deja primele trei cazuri de imbolnavire cu aceasta varianta. Este vorba despre trei persoane sosite din strainatate, una dintre ele din Malawi, potrivit Ministerului Sanatatii. Oficialii confirma ca toate trei persoanele erau vaccinate. Astfel de cazuri au mai fost descoperite si in Hong Kong.

Cercetatorii cred ca aceste mutatii s-au produs in timpul unei infectii cronice la o persoana bolnava de SIDA. Din cauza numarului mare de mutatii, tulpina pacaleste anticorpii dobanditi prin vaccinare sau trecerea prin boala si astfel acestia nu sunt capabili sa o recunoasca.

Zborurile UE spre si dinspre Africa de Sud, suspendate

Din cauza ingrijorarilor cauzate de aceasta mutatie, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va propune celor 27 de state membre sa suspende cursele aeriene inspre si dinspre regiunea de sud a Africii. Doua state care au luat deja ceasta masura sunt Germania si Italia.

Si UK a interzis zborurile cu Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini si Zimbabwe, iar in Israel, interdictia este valabila si pentru Mozambic.

OMS a catalogat, deocamdata, tulpina ca fiind “varianta sub monitorizare”, nu “care provoaca ingrijorarea” sau “de interes”. Specialistii Organizatiei spun ca mai au nevoie de timp pentru a investiga B.1.1.529.

In Africa de Sud, 8,6 milioane de oameni au fost infectati cu coronavirus si s-au inregistrat peste 220 de mii de decese. Doar 6,6% din totalul populatiei este imunizata anti-COVID-19.

Share.