Cursuri gratuite - sarcina si ingrijirea bebelusului

Cursuri gratuite – sarcina si ingrijirea bebelusului

0

Vor invata despre sarcina, nastere, alaptare, ingrijirea nou-nascutului, chiar si despre sistemele de purtare a bebelusilor. 1.000 de femei din Bucuresti si din alte sapte orase ale tarii vor avea parte de cursuri gratuite si suport!

Oferta vine din partea Asociatiei SAMAS, care a dezvoltat prima retea nationala de educatori perinatali SAMAS (din randul asistentilor medicali si moaselor), iar Programul Social SAMAS se adreseaza femeilor care provin din medii defavorizate. Unde are loc acest program? In Capitala, dar si in Bistrita, Constanta, Drobeta Turnu Severin, Focsani, Medgidia, Pitesti si Targu Mures.

Femeile vor fi instruite de educatorii perinatali prin cursuri individuale sau de grup despre sarcina, nastere normala si medicalizata, alaptare, diversificare, ingrijirea bebelusului, recuperare abdo-perineala si sisteme de purtare a bebelusilor (baby wearing).

“Rolul principal al Programului Social SAMAS este cresterea ratei de alaptare exclusiva pentru cel putin 6 luni si facilitarea accesului la pregatirea pentru nastere, realizata de educatori perinatali certificati”, anunta asociatia.

Cine beneficiaza de aceste cursuri gratuite despre sarcina si ingrijirea copilului?

Femei in situatii dificile de viata, din comunitati sarace! Va fi vorba despre femei din familii cu venit minim/membru de 500 de lei, victime ale violentei in familie, mame tinere, sub 18 ani, femei din case de protectie, centre de ingrijire a copilului, femei aflate in situatii de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc).

“In cazul persoanelor cu un statut social scazut, exista o intarziere in prezentarea la doctor, o lipsa a masurilor profilactice, in foarte multe situatii, acces limitat la apa si, implicit, o igiena deficitara. Nasterea prematura este de doua-trei ori mai mare in cadrul acestui segment de populatie. Dincolo de calitatea serviciilor medicale, este insa de o reala importanta sa identificam segmentul de populatie cu probleme sociale majore si sa promovam un program educational, exact acolo unde este mai mare nevoie de el”, a declarat dr. Iosif Niculescu, medic specialist Obstetrica-Ginecologie.

Indeplinirea conditiilor pentru servicii gratuite – cursuri gratuite si suport legate de sarcina si ingrijirea bebelusului – se va face prin prezentarea unor documente doveditoare, stabilite pentru fiecare caz in parte.

“Statisticile nationale arata ca aceste situatii dificile de viata sunt cele care genereaza cele mai multe cazuri de mortalitate si morbiditate materna si infantila. O buna parte dintre aceste probleme ar putea fi insa rezolvate daca femeile aflate in perioada maternitatii ar fi informate cu privire la ingrijirea in sarcina si pregatirea pentru nastere, precum si nutritia sanatoasa, a lor si a bebelusului, si ar accesa la timp sistemul de ingrijiri de sanatate. De aceea, Asociatia SAMAS investeste 40.000 de euro in Programul Social SAMAS 2015-2016, pentru a oferi mamelor din medii defavorizate acces gratuit la cursuri si sedinte de consiliere atat in perioada prenatala, cat si dupa nastere”, a adaugat Ana Maita, vicepresedintele Asociatiei SAMAS.

Rata ridicata de mortalitate infantila, rata scazuta de alaptare exclusiva, malnutritia sau starea de sanatate precara a mamei si lipsa controalelor prenatale confirma o nevoie reala de educatie perinatala in tara noastra. Desi rata mortalitatii infantile din Romania a scazut in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute (8.471 de decese in 1990—2.250 in 2009 si 2.078, in 2010), Romania se mentine, totusi, pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 8,5 la 1.000 de copii nascuti vii, in 2013.

Principala cauza a mortalitatii infantile este legata de perioada perinatala, cele mai multe decese inregistrandu-se in randul prematurilor. Nou-nascutii cu o greutate mai mica de 2.500 de grame prezinta cel mai mare risc de mortalitate infantila. Greutatea mica la nastere este data de mai multi factori: malnutritia sau starea de sanatate precara a mamei, lipsa controalelor prenatale si a planificarii familiale.

Romania nu sta bine nici la rata alaptarii exclusive la san: 12%, fata de 30%, cat este media din UE, potrivit aceluiasi studiu desfasurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF. Si durata medie a alaptarii exclusive a scazut de la 3,9 luni, in 2004, la 2,43 de luni, in 2011.

Accesul gravidelor la informatii este scazut, mai spune studiul IOMC: doar 33% dintre mame au declarat ca au fost instruite asupra alaptarii exclusive.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.