Cutremur la vârful Sănătății în România. Bușoi și-a dat demisia, Nicolăescu, înainte de a pleca, l-a dat afară pe șeful Agenției Medicamentului

Cutremur la vârful Sănătății în România. Bușoi și-a dat demisia, Nicolăescu, înainte de a pleca, l-a dat afară pe șeful Agenției Medicamentului

1

NicolaescuIeșirea de la guvernare a PNL lasă urme adânci la vârful Sănătății. Miniștri, secretari de stat, șefi de agenții și-au anunțat demisia. Printre ei, liberalul Cristian Bușoi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cel care a fost propus de PNL ca succesor al lui Eugen Nicolăescu la Ministerul Sănătății. Nicolăescu însuși, înainte de a pleca, face o ”victimă”: l-a demis pe Marius Savu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, acuzându-l de dezinformare, lipsa de responsabilitate şi neprofesionalismul în gestionarea situaţiei vaccinului gripal!

”Având în vedere gravitatea dezinformării opiniei publice privind nivelul exagerat al prezenţei endotoxinei în vaccinul gripal, urmare a utilizării unei metode neconforme cu standardele impuse de farmacopeea europeană, lipsa de responsabilitate şi neprofesionalismul în gestionarea situaţiei vaccinului gripal, dar şi crearea temerilor în rândul opiniei publice de către Preşedintele ANMDM, ministrul Sănătăţii a decis destituirea din funcţia de preşedinte al ANMDM a domnului Marius Savu, începând cu data de 26 februarie 2014”, a anunțat, miercuri, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu vine cu date concrete:

– Potrivit specialiştilor în domeniu, metoda de testare a produsului vaccin gripal utilizată de laboratorul din Franța la care a apelat preşedintele ANMDM, din proprie initiativă, a fost metoda cinetică cromagenică, ceea ce nu este în conformitate cu prevederile farmacopeei europene (metoda gel-clot) pentru un astfel de produs.
– Testarea produselor de către oricare laborator trebuie efectuată conform metodelor validate şi aprobate, descrise în dosarul produsului, prevăzute în farmacopeea europeană, ceea ce înseamnă în cazul de faţă metoda gel-clot.

Conform metodei impuse de farmacopeea europeană, rezultatele sunt cuprinse între 300-400 de UI/doză, nu de 2965 de UI/doză, aşa cum au reieşit din testarea iniţială efectuată în Franţa, respectiv de 4203 UI/doză, la retestare, zice Nicolăescu.

”Rezultatul primit de ANMDM de la laboratorul din Franţa nu este concludent pentru produsul vaccin gripal şi nu se poate ţine cont de aceste rezultate în evaluarea calităţii produsului, din cauza metodei folosite, care diferă de cea recomandată de farmacopeea europeană. În plus, ANMDM a solicitat din proprie iniţiativă testarea produsului INCDMI Cantacuzino de către laboratorul din Franţa fără înştiinţarea producătorului (INCDMI Cantacuzino) sau a Ministerului Sănătatii. Ministerul Sănătății a aflat de această retestare în Franţa abia după finalizarea studiului clinic”, susține ministrul Sănătății.

Eugen Nicolăescu afirmă că ANMDM nu a solicitat Institutului Cantacuzino probe suplimentare pentru retestarea produsului, astfel încât nu se poate preciza dacă eşantionul trimis spre analiză este reprezentativ şi nici nu a pus la dispoziţie niciun document probator, prin urmare, nu se cunoaşte care sunt seriile retestate în Franța.

Ministrul Sănătăţii consideră că, în continuare se impune verificarea, de către o echipă de specialişti internaţionali de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau de la Agenţia Europeană a Medicamentului, a modului în care ANMDM a acordat autorizaţiile GMP de funcţionare a liniei de producţie vaccin gripal şi depistarea cauzelor care au dus la neconformităţile vaccinului gripal”, a anunțat, miercuri, ministerul.

Șeful de la ANMDM a ”căzut” după ce directoarea de la ”Cantacuzino” a fost demisă. Amândoi au arătat cu degetul spre Ministerul Sănătății

Să ne aducem aminte… ”Chiar dacă atât eu, cât și președintele ANMDM – dl. Marius Savu, pe baza datelor preliminare, ne-am străduit să evaluăm cât mai corect eficacitatea și siguranța vaccinului pentru populatie, Ministerul Sănătății a dorit permanent, și cu orice risc, neasumat însă, ca acest produs să fie scos pe piață. (…) Ministrul Sănătății (…) a continuat să susțină ideea că vaccinul poate fi distribuit, l-a determinat pe Marius Savu să mă prevină asupra acestei situații”, spunea dr. Aurelia Grațiela Drăghici, pe vremea când era încă director general al INCDMI ”Cantacuzino” – ea a fost, ulterior, demisă. A urmat, acum, Marius Savu!

Share.

1 Comment

  1. Pingback: TelVede pentru pacienti. Iti cunosti drepturile? | Asociatia Medicilor de Familie Mures

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.