Mit sau adevar: daca stam in picioare facem varice?

Mit sau adevar: daca stam in picioare facem varice?

0

Poti face varice daca stai mult timp in picioare?

Varicele sunt niste vene ingrosate. Principalii responsabili pentru ingrosarea  varicelor sunt: homocisteina si valvele venoase.

Varicele sunt mostenite genetic

Homocisteina, in cantitati crescute duce la degradarea peretilor vasculari, prin inhibarea formarii a colagenului, elastinei si a proteoglicanilor. Variatia concentratiei de homocisteina din organism este mostenita. Deci, aparitia varicelor este genetica.

Rolul valvelor venoase este de nu permite sangelui sa curga inapoi, datorita gravitatiei. Astfel, valvele se deschid cand sangele este compat in sus de catre inima si ajutat sa se deplaseze in acest sens de catre muschi, si se inchid cand pomparea scade in intensitate. In acest fel, sangele nu stagneaza pe traseu.

Cand apar varicele?

Varicele apar prin dilatarea venelor atunci cand se umplu cu sangele care curge inapoi prin valve, ducand la stagnarea acestuia in vase si la dilatarea venelor.

Astfel, aparitia varicelor poate fi evitata, prin ridicarea picioarelor pe scaun, din cand in cand in timpul zilei, sau prin cateva minute de sport pe zi.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.