Dan Suciu: Sanatatea prioritatea numarul unu a actului de guvernare

0

Guvernul va considera Sanatatea prioritatea numarul unu a actului de guvernare in urmatoarele luni, a afirmat joi seara purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, anuntand o serie de masuri imediate ce vor fi luate, printre care trimiterea Corpului de control al premierului la comisia de biocid de pe langa Ministerul Sanatatii.

“Pentru a clarifica, mentine si recastiga increderea in sistemul de sanatate, Executivul va considera din acest moment Sanatatea prioritatea numarul unu in urmatoarele luni a actului de guvernare”, a spus Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Executivul va lua cateva masuri urgente pe termen scurt

Suciu a anuntat astfel ca Executivul va lua cateva masuri urgente pe termen scurt, precizand ca premierul a decis sa trimita Corpul de control la Comisia nationala pentru produse biocide de pe langa Ministerul Santatii, comisie care stabileste caietele de sarcini si criteriile de utilizare a dezinfectantilor in spitale.

“Vrem sa stim daca criteriile au fost respectate si daca s-au respectat toate standardele pentru procedurile de acreditare si dezinfectie”, a explicat Suciu, precizand ca “rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului”, care a inceput deja o ancheta in cazul dezinfectantilor din spitale.

“Tot in ceea ce priveste masurile pe termen scurt, Executivul pregateste o hotarare de guvern pentru a aloca fonsduri pentru acreditarea unui laborator de testare a acestor substante”, a mai spus Suciu.

De asemenea, a mai mentionat purtatorul de cuvant al Guvernului, premierul Dacian Ciolos i-a cerut ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, “sa implementeze accelerat programul de masuri impotriva infectiilor nosocomiale anuntat saptamana trecuta”.

Declaratia integrala a lui Dan Suciu:

”In ultima perioada au aparut in spatiul public o serie de informatii si suspiciuni legate de situatia din sectorul de sanatate. Au aparut suspiciuni legat de stadiu infectiilor nozocomiale, de utilizarea inadecavata a sectiilor de sanatate din spitale sau de eficienta utilizarii dezinfectantiilor intraspitalicesti.

Pentru a clarifica, mentine si recastiga increderea in sectorul sanitar, premierul Dacian Ciolos va considera, din acest moment, sectorul de sanatate prioritatea numarul unu pentru urmatoarele luni. In consecinta, Guvernul isi asuma o serie de masuri, unele urgente, pe termen scurt, pentru detensionarea situatiei actuale si alte structurale, pentru perioada imediat urmatoare.

In consecinta, masurile pe termen scurt sunt:

Corpul de Control a Primului-Ministru va demara un control la nivelul Comisiei de Biocid, de pe langa Ministerul Sanatatii, comisie care stabileste caietele de sarcini si criteriile de utilizare a dezinfectantilor intraspitalicesti. Vrem sa stim daca criteriile au fost respectate si daca s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfectie.

Totodata, Corpul de Control al Primului-Ministru va analiza rigoarea metodologica a inspectiilor de sanitatie realizate de Ministerul Sanatatii in ultimele zile, pentru a avea garantia corectitudinii rezultatelor din ultimele zile. In caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului care deja s-a sesizat in legatura cu o serie de probleme din sistem, pentru a fi utilizate in ancheta aflata in derulare.

Pe de alta parte, premierul Dacian Ciolos va solicita masurile administrative care se impun. Reamintesc ca, in acest moment, Corpul de Control analizeaza declaratiile contraditorii legate de folosirea Sectiei de Arsi a Spitalului Floreasca.

Tot in ceea ce priveste masurile pe termen scurt, Guvernul pregateste pentru urmatoarea sedinta de Guvern o HG prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM, in procedura de urgenta. E inacceptabil sa nu existe un laborator acreditat din 2007 si sa nu putem avea o rigoare certificata in ceea ce priveste analizele spitalicesti. Vom continua sa utilizam expertiza laboratorului si sa trimitem pentru analize esantioanele de teste, inclusiv pentru concentratia produselor de dezinfectie.

De asemenea, premierul i-a cerut ministrului Patriciu Achimas Cadariu sa implementeze accelerat programul de masuri impotriva infectiilor nozocomiale anuntat saptamana trecuta.

Premierul Dacian Ciolos asteapta, de asemenea, ca organele de cercetare penala sa vina cu concluzii in cel mai scurt timp posibil, astfel incat Guvernul sa poata lua masurile care decurg si care tin de competenta Executivului.

Masurile structurale pe care Guvernul le are in vedere tin de reabilitarea profunda a infrastructurii de sanatate.

Avem o infrastructura spitaliceasca veche si suntem datori sa reincepem constructia de unitati spitalicesti. Este momentul sa anuntam programul de parteneriat public-privat de reconstructie a doua spitale noi, ale caror studii de fezabilitate sunt incheiate in acest moment: Spitalul de copii Marie Curie si Institutul de boli cardiovasculare C.C. Iliescu, in Bucuresti. Sunt programe-pilot care vor putea fi continuate cu alte obiective, in perioada urmatoare. De asemenea, vom accelera proiectele cu finantare europeana pentru constructia celor trei spitale regionale de la Craiova, Iasi si Cluj.

Toate crizele din ultimele luni au demonstrat ca in sectorul de sanatate avem disfunctii manageriale serioase, pe care nimeni nu le-a abordat in ultimii ani. Este momentul ca ele sa nu mai fie neglijate. Este nevoie de o regandire a modului in care sunt respectate contractele de management in spitalele publice si a modului in care unitatile spitalicesti se subordoneaza autoritatilor centrale si locale. Guvernul va aborda si aceste probleme.

Consideram ca toate aceste masuri pot sa contribuie la recastigarea increderii in sistemul de sanatate si vrem sa colaboram, pentru aceasta, cu toti factorii din sistem – medici, manageri, asociatii profesionale si neguvernamentale”.

sursa

sursa foto

Share.

Leave A Reply