Dascali invatati sa… invete copilul cu autism

0

Curs de formare, pentru cadre didactice, in lucrul la clasa, cu copilul cu autism! inscrierile se fac online, participarea e gratuita, organizatorii asigura transportul, cazarea si masa cursantilor!

“Integrarea in colectivitate, participarea, inca de la varste fragede, la activitati alaturi de copiii tipici, completate de interventii specializate (terapii specifice), ii ajuta pe copiii cu autism sa deprinda abilitati pentru o viata fireasca si sa-si fructifice cat mai bine potentialul de dezvoltare. Integrarea in mediul scolar (gradinita, scoala) reprezinta primul pas spre integrarea sociala. In Romania, insa, integrarea scolara a copiilor cu autism se realizeaza cu dificultate. Scoala si cadrele didactice, comunitatea parintilor de copii tipici, dar si copiii cu autism si familiile lor nu sunt, in majoritatea cazurilor, pregatiti pentru intalnire si lucru impreuna”, afrma cei de la integrare-scolara-autism.ro.

Cursul de lucrul la clasa cu copilul cu autism – unde, cum

Fundatia Romanian Angel Appeal organizeaza, in luna octombrie 2015, un curs de formare, pentru cadre didactice, in lucrul la clasa cu copilul cu autism. Cursul se adreseaza atat cadrelor didactice din invatamantul de masa, cat si celor din invatamantul special, scolar si prescolar, cu precadere invatatorilor si profesorilor de sprijin.

Instruirea are loc in cadrul proiectului “Comunitate pregatita, copil integrat — suport pentru integrarea scolara si sociala a copiilor cu tulburari din spectrul autismului” si vizeaza dobandirea, de catre cadrele didactice, a unor abilitati noi si insusirea de tehnici de abordare – copilul cu autism.

Formarea este sustinuta de trei lectori din Islanda, cu experienta indelungata in pregatirea si supervizarea cadrelor didactice care lucreaza in acest domeniu – copilul cu autism.

Cursul are loc in Bucuresti, in trei serii a cate trei zile, dupa cum urmeaza:
Seria I: 6 — 8 octombrie
Seria a II-a: 10 — 12 octombrie
Seria a III-a: 14 — 16 octombrie

Numarul de locuri este limitat: 100 de cadre didactice din Bucuresti si din judetele partenere in proiect – Braila, Tulcea, Vrancea, Vaslui, Bacau, Neamt, Suceava, Botosani, Prahova). Participarea este gratuita, organizatorii asigurand, prin proiect, transportul, cazarea si masa cursantilor, precum si toate materialele de curs.

Inscrierile se fac online, prin completarea formularului disponibil AICI. Data limita pentru completarea si trimiterea formularului este 16 septembrie 2015.

Proiectul “Comunitate pregatita, copil integrat — suport pentru integrarea scolara si sociala a copiilor cu tulburari din spectrul autismului” este derulat de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu State Diagnostic and Counselling Center din Islanda si cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Bucuresti si din noua judete ale tarii, ce inregistreaza un numar mare de cazuri de asemenea tulburari.

Proiectul referitor la copilul cu autism are o durata de 12 luni si este finantat din bani europeni.

Pe scurt, despre autism

Autism – o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica. Ea apare fie la nastere, fie la varsta de 18 luni – 2 ani a copilului. Autismul tipic face parte din tulburarile spectrului autismului (TSA) sau tulburarile pervazive de dezvoltare (PDD) care includ diverse forme de manifestare ale afectiunii: de la autismul sever pana la sindromul Asperger (cei afectati de acest sindrom au limbaj, o inteligenta chiar geniala, dar manifesta deficiente de comunicare si socializare). Celelalte tulburari din spectru sunt: sindromul Rett, tulburarea dezintegrativa a copilariei, PDD-NOS (tulburarea pervaziva de dezvoltare – nespecificata altfel sau autismul atipic) si autismul inalt functional. Toti copiii cu TSA manifesta deficiente de socializare, de comunicare verbala sau nonverbala si comportamente repetitive si stereotipe. Fiecare dintre aceste simptome se manifesta in grade si prin comportamente diferite la fiecare copil/persoana cu autism, arata www.invingemautismul.ro.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.