De ce atletii de la Olimpiada de la Rio isi lipesc pe trup banda colorata?

0

Unii atleti de la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio folosesc banda colorata pe corpul lor. Aceste benzi se numesc benzi kinesiologice. Exista mai multe versiuni ale acestei benzi colorate.

In 2008 si 2012 atletii purtau frecvent Kinesio Tex Tape, creata de un chiropractorul japonez in 1979.

Membrii marcii actuale au declarat pe site-ul oficial ca ,,diminueaza disconfortul si faciliteaza drenajul limfatic printr-un lifting microscopic al pielii”.

Acestia au afirmat ca poate fi aplicat oriunde pe piele pentru a reduce durerile musculare, inflamatia, pentru a relaxa muschii si pentru a oferi suport in timpul miscarii. Fondatorii au afirmat ca banda ofera un suport extern care ii ajuta pe atleti sa faca miscare in timp ce isi vindeca alte rani.

Banda colorata chiar functioneaza?

In cadrul mai multor studii s-a analizat eficienta clinica a benzii kinesio, aceasta a fost aplicata oamenilor cu probleme musculare, insa nu s-a descoperit nici o dovada a beneficiilor acesteia.

In cadrul altor studii s-a descoperit ca banda ar putea creste nivelul miscarii, dar nu a fost dovedit daca un tip de banda este mai eficienta decat altele.

Desi efectele utilizarii benzii sunt minime, majoritatea atletilor de la Jocurile Olimpice o utilizeaza si Lance Armstrong si David Beckham au utilizat-o de-a lungul carierei.

Majoritatea atletilor le utilizeaza in pofida efectelor minime deoarece reducerea durerii pentru o perioada scurta de timp, de o fractiune de secunda, poate fi decisiva.

Chiar daca nu are efecte dovedite stiintific faptul ca atletii cred ca ii ajuta este un beneficiu cunoscut cu denumirea de placebo.

sursa

Share.

Leave A Reply