De ce... Clinica Nera, primul sanatoriu din Romania dedicat recuperarii oncologice

De ce… Clinica Nera, primul sanatoriu din Romania dedicat recuperarii oncologice

0

Romania are cea mai mare mortalitate pe cancer, cel mai mic procent pe depistarea precoce a cancerului, cea mai mare incidenta a cancerului la copii! Prof. univ. dr. Pavel Chirila, directorul Fundatiei Sfanta Irina, prin care se construieste Clinica Nera, primul lacas din Romania dedicat recuperarii oncologice, a atras atentia asupra acestor realitati dure, explicand de ce a ales sa faca Clinica Nera.

“Peste tot in lumea normala exista patru metode de tratament al cancerului, in timp ce in Romania exista doar trei, recuperarea oncologica fiind un concept absent atat din cartile de oncologie, cat si din sistemul de sanatate. in Italia, spre exemplu, sunt 120 de clinici de recuperare oncologica. Aceasta specialitate terapeutica aplicata in prima faza ii da bolnavului de cancer sanse maxime atat de ameliorare a calitatii vietii, cat si a duratei de supravietuire”, a afirmat prof. univ. dr. Pavel Chirila, intr-o adevarata pledoarie pentru Clinica Nera.

El spune ca a ales Valea Nerei nu doar pentru ca este originar de acolo, ci si datorita faptului ca in vecinatate este o manastire cu 85 de maici, dintre care 70 au studii superioare, licentiate inclusiv in medicina si in psihologie, iar 14 sunt asistente medicale. Ele s-au oferit sa lucreze in Clinica Nera.

”Fundatia Sfanta Irina, pe care o conduc, este un ONG de utilitate publica, care, conform legilor romanesti, ar fi putut beneficia de finantare din partea Guvernului sau din partea administratiei judetene… Desi am batut la sute de usi, nu am obtinut nimic de la ei… Atunci m-am convins ca Dumnezeu isi alege binefacatorii. El nu vrea ca bolnavii de cancer sa primeasca bani de oriunde. Filarmonica Banatul din Timisoara este un caz special: eu n-am batut niciodata la usa domniilor lor, nu mi-am putut imagina ca o institutie culturala ne-ar putea ajuta. Iata, insa, ca a doua oara ne-au intins o mana. Nu pot decat sa le fiu recunoscator – atat celor din Filarmonica, cat si celor ce le sunt alaturi – si sa-i consider ctitori ai Clinicii noastre”, a explicat prof. univ. dr. Pavel Chirila.

Marti seara, la Galeria Calpe din Timisoara a avut loc al doilea vernisaj al expozitiei caritabile a fotografului Marius T. Morariu. „Foto-reportajul intre cronica si… tandrete” aduce in prim-plan zeci de imagini surprinse in timpul concertelor Filarmonicii Banatul. Evenimentul face parte din campania de strangere de fonduri pentru finalizarea Clinicii NERA, primul sanatoriu de recuperare oncologica din Romania. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 28 martie, intre orele 16 si 20.

Clinica Nera: ”Avem toate promisiunile ca vom fi punctuali la inaugurare”

Clinica Nera va oferi o sansa de recuperare bolnavilor de cancer, aducand beneficii palpabile pentru ei: imbunatatirea calitatii vietii – tratarea sau prevenirea efectelor adverse ale citostaticelor; cresterea confortului psihologic si a sperantei de viata; deprinderea unui nou stil de viata, mult mai sanatos; cresterea increderii pacientului in actul medical oncologic; reducerea riscurilor aparitiei de noi cazuri de cancer; reducerea complicatiilor precoce in evolutia bolii; evitarea sau corectarea complicatiilor ce pot aparea dupa interventia chirurgicala, dupa chimioterapie si dupa radioterapie.

Clinica Nera, situata in satul Slatina Nera, comuna Sasca Montana – judetul Caras-Severin, este primul sanatoriu de recuperare oncologica din Romania care va incorpora si un centru de cercetari. Clinica se va ingriji de tratamentul bolnavilor de cancer in stadii initiale: aflarea vestii, debutul bolii, depistarea precoce. Clinica Nera va avea 42 de saloane. Fiecare bolnav va fi gazduit intr-un salon cu un singur pat si va beneficia de o cura de recuperare de 14 zile.

Proiectul a obtinut finantare de la UE, in valoare de 70% din totalul costurilor de implementare a proiectului, cu conditia ca restul de 30% sa fie acoperit de Fundatia “Sfanta Irina”.

Prof. univ. dr. Pavel Chirila a transmis ca in august va fi dat ”la cheie” Departamentul de Cercetare al Clinicii, care cuprinde patru pavilioane. in momentul de fata ele sunt finalizate ”la rosu”: ”Am inceput finisarile. 90% din aparatura este deja achizitionata, iar pentru a finaliza Departamentul de Cercetare mai avem de colectat circa 300.000 de euro. Avem toate promisiunile ca vom fi punctuali la inaugurare”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.