De ce e bine sa donezi sange? Inima ta iti va multumi

De ce e bine sa donezi sange? Inima ta iti va multumi

0

Pe langa ratiunile de ordin umanitar, donarea de sange ofera si beneficii pentru sanatate. Vezi ce spun medicii – ce influenta poate avea asupra sanatatii inimii!

In Romania, numarul celor care doneaza continua sa ramana mic, iar cantitatea necesara de sange este cu greu acoperita, precizeaza Institutul National de Transfuzie Sanguina. Proportia donatorilor, de numai 2%, este inca prea mica in raport cu media europeana de 6%. Numai la Centrul de Transfuzii Bucuresti, zilnic sunt recoltate aproximativ 200 de pungi de sange, in timp ce necesarul ar fi de aproximativ 300 de pungi.

Donatorii de sange fideli au o incidenta de infarct cu mult mai mica decat persoanele care nu doneaza sange

Lipsa unei educatii eficiente, prejudecatile, poate comoditatea sau neconstietizarea deplina a importantei donarii de sange, sunt numai cativa dintre factorii care determina numarul mic al donatorilor. Tocmai de aceea, organizatorii tin sa reaminteasca o parte dintre beneficiile pe care le poate avea donatorul si anume pe cele asupra sanatatii:

“Pe langa multumirea ca sangele lui poate salva o viata, donatorul ii face un bine si sanatatii proprii. Intrucat sangele are capacitatea de a se reface, celule “proaspete” ajung in fluxul circulator, contribuind la starea generala de sanatate. Totodata, studiile au aratat ca donatorii de sange fideli au o incidenta de infarct cu mult mai mica decat persoanele care nu doneaza sange. in plus, donarea periodica regleaza tensiunea, iar hipertensiunea (daca apare) se va instala mai tarziu decat la un nedonator”, a declarat dr. Andy Rosin, director general al Institutului National de Transfuzie Sanguina.

“Un alt beneficiu care nu trebuie deloc ignorat este reprezentat de faptul ca donatorul, prin analizele implicite care se fac sangelui donat, are certitudinea ca nu este bolnav sau, daca apar probleme, se poate interveni din timp”, a adaugat medicul.

Doua centre mobile de donare de sange, amplasate in parcarea MAI, de Ziua Mondiala a Donatorului

Ziua Mondiala a Donatorului – luni, 15 iunie 2015, va fi marcata, de Ministerul Sanatatii, Institutul National de Transfuzie Sanguina, Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti si Ministerul Afacerilor Interne, printr-un eveniment public de donare de sange.

In Piata Revolutiei nr. 1A (in parcarea MAI) din Bucuresti vor fi amplasate doua centre mobile de donare unde doritorii vor putea dona sange intre orele 8.00 — 15.00.

Derulat sub indemnul “TU poti salva o viata! Doneaza sange!”, evenimentul va beneficia de prezenta unor persoane publice importante, reprezentanti ai autoritatilor si ai asociatiilor de pacienti.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.