De ce e important testul de prolactină

De ce e important testul de prolactină

1

Fertilitatea unei persoane poate fi afectată de cantitatea unui hormon din sânge: prolactina. Efectuarea testului care indică nivelul de prolactină îl ajută pe medic în stabilirea tratamentului potrivit.

Atât la bărbați cât și la femei, în glanda hipofiză are loc producerea de prolactină. Cu toate acestea, prolactina este mai cunoscută pentru rolul sau în declanșarea și susținerea lactației. De altfel, prolactina este în mod normal crescută la femeile însărcinate și imediat după naștere. Nivelul de prolactină crește constant în timpul sarcinii și rămâne ridicat după naștere la persoanele care alăptează, nivelurile revenind de obicei la normal în termen de 2-3 săptămâni după naștere la femeile care nu alăptează și în termen de 6 luni postpartum la cele care alăptează. Nivelurile mai mari sau mai mici de prolactină decât cele așteptate pot indica o problemă. Nivelurile considerate normale sunt la femei cele sub 25 ng/mililitru (nanograme per mililitru), iar la bărbați cele mai mici de 17 ng/ml. Nivelurile de prolactină considerate normale în timpul sarcinii și alăptării pot fi de până la 600 ng/ml.
Atenție! Intervalul normal poate varia ușor în funcție de test și de laboratorul care îl efectuează.

Atunci când nivelurile prolactinei unei persoane scad sub intervalul normal, acest lucru este cunoscut sub numele de hipoprolactinemie. Această afecțiune este foarte rară și, de obicei, apare ca urmare a unei hipofize subactive. Mai pot apărea, de asemenea, din cauza unei complicații postpartum rare, dar grave, pe care medicii o numesc sindromul Sheehan, care duce la insuficiență hipofizară. Nivelurile ridicate de prolactină (hiperprolactinemia) sunt mai frecvente și pot avea mai multe cauze.
Nivelurile naturale de prolactină din organism se modifică pe parcursul zilei. Nivelurile cresc treptat peste noapte și sunt la cel mai înalt nivel dimineața. Din acest motiv recoltarea sângelui pentru testare va trebui făcută la aproximativ 3 ore după trezire.

Există mai multe motive pentru care medicul poate recomanda verificarea nivelurilor de prolactină ale unei persoane. În cazul bărbaților, simptomele specifice care pot indica o problemă cu prolactina includ dureri de cap, probleme cu vederea, disfuncție erectilă, indicii de infertilitate, galactoree (o scurgere lăptoasă a mamelonului), testosteron scăzut și densitate osoasă scăzută coexistentă.
La femeile aflate în premenopauză, un exces de prolactină poate fi sugerat de simptome precum menstre neregulate, infertilitate, sensibilitate mamară, menopauza precoce (oprirea menstrelor înaintea vârstei de 40 de ani).

Prea multă prolactină după menopauză poate duce la hipotiroidism, ale cărui simptome includ creșterea în greutate, oboseala, durerile musculare si constipația.

Cum sunt interpretate rezultatele

Dacă o persoană are un nivel ridicat de prolactină, în funcție de nivelurile sale este posibil să aibă o afecțiune de bază care necesită tratament. În majoritatea cazurilor va fi supusă unor teste suplimentare pentru a obține un diagnostic corect.
Creșterea nivelului de prolactină poate fi cauzată de tulburări hipofizare, hipotiroidism, sindromul ovarelor polichistice, boli de rinichi sau de ficat, anorexie nervoasă, prolactinom, convulsii, infecție cu herpes zoster care provoacă zona zoster, cancer pulmonar, stres cauzat de boală sau de traumatisme la nivelul peretelui toracic. Alte cauze includ folosirea anumitor medicamente precum antidepresivele, medicamentele contra hipertensiunii sau refluxului acid, medicamentele cu estrogen și pilulele contraceptive.

Prolactina și fertilitatea

În cazul femeilor, nivelurile ridicate de prolactină pot împiedica ovarele să producă un alt hormon important: estrogenul. Nivelurile scăzute de estrogen pot perturba semnalele cerebrale care merg către glanda pituitară, afectand secreția de gonadotropină, ceea ce poate opri ciclul menstrual și eliberarea ovulului din ovar.
În cazul bărbaților, nivelurile ridicate de prolactină pot provoca disfuncții erectile și un apetit sexual scăzut. Acest efect la bărbați este cauzat de faptul că prolactina poate împiedica testiculele să producă testosteron.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: De ce e important testul de prolactină • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.