De ce ne pleaca medicii? Adevaruri acide!

De ce ne pleaca medicii? Adevaruri acide!

0

Este propunerea lui Banicioiu solutia de a-i tine in tara pe medici? Ori poate marirea salariilor din Sanatate cu 25%? Vezi ce spune o voce autorizata de laĀ varful invatamantului medical romanesc.

Exodul tinerilor specialisti din Sanatate spre alte tari starneste, de ani buni, vii dezbateri: ce opinie are prof.univ.dr. Marius Raica, rectorul UMF Timisoara, vizavi de recenta propunere a ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, aceea de a oferi burse pe durata studiilor la Medicina contra profesarii, ulterior, in tara. Este de acord cu ea, are o alta solutie?

Salarizarea, dupa principiul: “Raica, n-ai facut pixul, nu primesti nimic”

Intrebarea ii aminteste prof.univ.dr. Marius Raica, ne marturiseste acesta, de un serial care i-a placut, “Doctor in Alaska”! “Procedura exista, nu-i oĀ noutate, ca burse oferite de un anume sat, oras, comunitate, minister, pentru ca sa ramana in tara. Poate fi o varianta. In aceste conditii, cred ca acumĀ zece ani aveam unele solutii. Dar atata timp cat nu se modifica structura sistemului medical, atata timp cat nu sunt propuse acele legi pe care le asteptamĀ toti din ’90, cred ca stiti la ce ma refer, atata timp cat salarizarea nu se va efectua intr-o baza foarte clara, dupa principiul “Raica, ai facut un pix,Ā primesti atatia bani, Raica, n-ai facut pixul, nu primesti nimic. In aceste conditii nu se mai poate discuta despre performanta, adica exista o fisa aĀ postului, pe care toti o facem, mai mult sau mai putin formal, dar cei mai multi dintre noi nu o respectam si atunci asa si merge. Asta exista de la nivel deĀ ministru pana la ultimul angajat dintr-un minister oarecare, poate sa fie si al Educatiei, pentru ca se aplica si acolo”, a declarat, intr-un interviuĀ acordat pentru Televiziunea Medicala, rectorul UMF Timisoara.

Este foarte greu sa rivalizezi cu un salariu de 3.000-3.500 de euro

“Deci, acum zece ani poate ca aveam niste solutii, acum,Ā din pacate, nu vad care ar fi cea mai buna metoda, pentru ca ofertele din strainatate sunt – tentantĀ nu are superlativ, ar trebuie sa spun – atat de tentante ca nu pot rivaliza cu o bursa oarecare, cu o marire de 25% la salariu, daca o sa se execute, nu stiuĀ din ce fonduri, dar nu eu sunt in masura… sigur ca s-au gandit la o varianta, sau cu libertatea rezidentilor de a mai face garzi si asa mai departe. DeciĀ este foarte greu sa rivalizezi cu un salariu de 3.000-3.500 de euro pe care-l primesc inca din primele momente cand ajung intr-un stat cu o astfel de oferta.Ā Oferte sunt mari, din Canada, din U.K., din Germania si asa mai departe, unde si acolo este lipsa de personal”, precizeaza prof.univ.dr. Marius Raica.

Rectorul universitatii timisorene de medicina spune ca, potrivit estimarilor, in Europa, deficitul de cadre medicale va continua, si aici se refera laĀ deficitul “nu numai de medici, ci si de asistente, ca adesea le uitam, au plecat de trei ori mai multe asistente decat doctori, cred”.

De ce se racoleaza personal medical calificat? Totusi, in Romania se face un invatamant de calitate

“Sunt firme, companii din strainatate care racoleaza astfel de personal medical calificat, considerandu-se ca, totusi, in Romania se face un invatamant deĀ calitate, pentru ca inca avem acea inclinatie spre a forma oamenii cu abilitati practice“, afirma prof.univ.dr. Marius Raica, adaugand ca, “in Vest, laĀ universitati, este destul de greu pentru un student sa puna mana pe un bolnav”.

Prof.univ.dr. Marius Raica a atras atentia asupra unui fenomen ingrijorator: foarte multi dintre absolventii de la Medicina au plecat in strainatate, imediat dupa examenul de licenta, inainte de a da rezidentiatul. Un lucru pe care-l considera foarte grav este ca pleaca, tocmai datorita ofertei financiare, si foarte multe cadre didactice, pana la nivelul inclusiv de profesor universitar!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.