De ce ne simtim obositi dupa ce mancam?

0

De foarte multe ori dupa ce mancam ne simtim obositi. In mod normal, ar trebui sa ne simtim energizati. De ce se intampla acest lucru? Oboseala dupa ce am mancat este cauza de doi factori: cantitatea mare de mancare si compozitia chimica a mancarii.

Cauza pentru care ne simtim obositi dupa ce mancam

Compozitia chimica are doi „vinovati”. Pe de-o parte este triptofanul, unul dintre aminoacizii esentiali gasiti in majoritatea mancarurilor. Pe de cealalta parte se gasesc carbohidratii: o farfurie plina cu cartofi va duce la cresterea rapida a nivelului de energie, iar apoi la prabusirea rapida, ceea ce duce la randul sau la starea de oboseala.

Desigur, efectul combinat al acestora, impreuna cu o cantitate peste puterile sistemului digestiv, poate reprezenta un somnifer eficient, alaturi de alte aspecte mai putin dorite pe care o dieta de proasta calitate le aduce.

Ce ar trebui sa mancam?

Desi multe mancaruri si ingrediente contin carbohidrati si triptofan (care in cantitatile normale sunt necesare), exista solutii pentru un mic-dejun care sa nu te adoarma imediat dupa ce te-ai trezit.

  • Ovazul este una dintre aceste solutii. Consumat in cantitati moderate, are beneficiul de a fi absorbit lent, astfel iti va da energie pe tot parcursul diminetii.
  • Boabele de fasole contin o cantitate de proteine si va stabiliza nivelul de glucoza din sange.
  • Migdalele contin o cantitate insemnata de vitamina B si magneziu, acesta din urma fiind important pentru metabolism in timpul exercitiilor fizice.
  • Ouale sunt de asemenea pline cu proteine, iar acizii mono si polisaturati esentiali pentru sanatatea inimii.
Share.

Leave A Reply