De ce nu merge vaccinarea – cauze si solutii (VIDEO)

0

Specialistii care au participat la evenimentul “Pro si contra vaccinarii” si-au spus cuvantul! Ei au identificat posibile cauze ale scaderii numarului celor care evita vaccinarea si au oferit solutii.

Timp de doua ore si jumatate s-a discutat, la evenimentul organizat de Televiziunea Medicala, despre acuze aduse vaccinarii si ce raspuns au specialistii, despre situatia copiilor in Romania, despre problemele sistemului sanitar, ce face societatea civila, despre cum e vazuta vaccinarea din unghiul medicilor de familie si care sunt temerile unui parinte, care a ales sa nu-si vaccineze copilul!

Pana unde functioneaza liberul arbitru in dauna unei politici de stat?

IMG_1986

Lectorul universitar dr. Adrian Marcu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara – Disciplina Folosofie-Sociologie, cunoscut jurnalist timisorean, a punctat problema:

Pana unde functioneaza liberul arbitru in dauna unei politici de stat? Sigur, avem suspiciuni si e firesc sa le avem, sa ne preocupam de ele, cand vorbim de aceste companii farmaceutice, exista o intreaga istoriografie in domeniu, stiintifica, nestiintifica, in legatura cu aceste efecte adverse, dar pe de alta parte, ce faci atunci cand vorbim de o politica de stat, iar zona medicala constituie, mai mult decat orice, o zona in care statul are, totusi, un primat, un primat pentru viitorul unei natiuni. Aici facem o dihotomie: este vorba despre destinul copilului propriu si, cum spunea dl doctor Gafencu, al copiilor care ar face patria. Nu-i vorba nici de Stalin, nici de Lenin, nici de Hitler. Copiii care construiesc patria de maine e un concept care vine in politologia americana, atentie, nu-i o chestiune extremista, nazista, comunista, bruna, rosie sau de care doriti. Doi: in acel moment trebuie sa ne gandim foarte clar ce alegem, pentru ca daca vom construi o societate in care jumatate din viitorii medici vor fi apriori impotriva ideii de vaccinare si este de ajuns sa apara un focar de poliomielita intr-o tara, a aparut in Ucraina dn cauza acelui conflict nefericit cu Rusia, dar nu-i exclus sa se intample si mai incoace, vedeti Moldova. Ce se va intampla in acel moment cand o mie de copii romani, o suta sau zece, e suficient, au murit din cauza ca nu i-au mai vaccinat parintii. Deci e o chestiune de decizie, pana la urma, de optiune, dar si de politica de stat“.

Cred ca ar trebui informati acei oameni!

IMG_2076

Lector univ. dr. Mihai Gafencu, vicepresedintele organizatiei “Salvati Copiii”:

“Pentru mine e foarte clar ca voi (arata spre medicii de familie – n.r.) trebuie sa fiti ajutati si pentru asta trebuie – clar, n-am cum sa schimb clasa politica, decat sa influentez si trebuie o lege – e foarte greu sa faci legea cu acea prevedere ca si transplant, cum s-a dorit la un moment dat, ca noi decedam si nu am scris, in mod expres, ca nu vrem sa ni se doneze organele, automat pot fi donate. Lucrurile astea vor intampina rezistenta, acea parte din lege imediat a simtit-o nasul fin si sigur ca, si pe noi, ne cam deranjeaza, inclusiv pe mine cred ca m-ar deranja asa. ONG-urile, alaturi de societatile profesionale, ar trebui sa fie cu un cuvant mai apasat si sa avem materiale informative alaturi de ONG-urile care doresc, pentu ca oamenii care lupta acum impotriva acestor campanii de vaccinare nu sunt niste idioti, sunt niste oameni extrem de bine pregatiti, din orase – asta e studiul nostru, Salvati Copiii. Cred ca ar trebui informati acei oameni. Daca pe un avocat (Florin Kovacs – n.r.) nu am putut sa-l convingem, inseamna ca avem un mare minus in aceasta directie“.

Cred ca lucrurile vor merge din rau in mai rau. Nu vom avea preventie ca acolo nu-i comision

IMG_2119

Prof.dr. Virgil Paunescu, managerul Institutului OncoGen:

“Eu cred ca lucrurile vor merge din rau in mai rau pentru ca, apropo de vaccinare, orice campanie de lamurire, de influentare a populatiei, de ce vreti dumneavoastra, costa bani. Multi! Si are nevoie de politici publice, de vointa politica. Daca nu se va schimba legea, in sensul celor discutate de noi, ca cei care administreaza banul din Sanatate, care este mare, sa se concentreze mai mult pe vaccinare, care din pacate nu aduce comisioane, si mai putin pe tratamentele scumpe, care aduc comisioane. Si dau exemplu cu hepatita C, care este revoltator: noi avem, in momntul de fata, pe piata un medicament megascump, foarte bun, dar n-avem nicio statistica de cata hepatita C avem in tara asta, ca din statistica aia nu iese niciun comision, din achizitia medicamentelor scumpe ies comisioane. Si atunci dl avocat este indreptatit sa suspicioneze in continuare si medicii, si companiile farmaceutice, ca se afla intr-un conflict de interese. Motivatia principala care impinge sistemul sanitar inainte si-l face sa functionze in momentul asta este comisionul si nu vom avea preventie ca acolo nu-i comision si este tratamentul scump”.

Solutia: sa invete sa influenteze politicianul ca el sa promoveze un act normativ

IMG_2160

Prof. Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy:

“Dragii mei, decizia intr-o democratie si suntem intr-o democratie, ca asta am vrut in ’89, este in zona politica. Facem alegeri, alegem parlamentari, majoritatea parlamentara da Guvernul, in toate chestiile de la nivel de consiliu local, consiliu judetean pana la Parlament, decizia o iau politicienii. Noi putem dezbate cat vrem. Al doilea lucru, foarte important, este ca daca reprezentam grupuri de interese, aranjate in forma de organizatii neguvernamentale, organizatii profesionale si asa mai departe, acele grupuri de interese, bine ar trebui sa fie Asociatia Copiilor Vaccinati, de Vaccinuri si asa mai departe, acele grupuri de interese trebuie sa-si promoveze interesele vizavi de decidentul politic. (…) Nu exista decat o singura solutie, ca asociatii de tip profesional sau ONG-uri din zona societatii civile, dotate cu elita profesionala din zona respectiva, sa gandeasca, sa promoveze si sa stie sa invete sa influenteze politicianul si sa-l motiveze ca el sa promoveze un act normativ, care asigura o reglementare pentru dumneavoastra, care inseamna asta-i legea, asta-i regula, asta-i procedura, asa se face”.

Daca sanatatea omului si a cetateanului nu este o problema de siguranta nationala, care este?

IMG_2030

Conf.univ.dr. Emilian-Damian Popovici, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie:

“Romania, inca din anii ’90, este o mare mirare, pentru multi dintre guvernantii din statele vest-europene, pentru ca, in contextul unui stat cu o economie cu probleme, noi mergem pe medicina curativa, care este foarte scumpa si cu rezultate limitate si aproape deloc pe medicina preventiva. Nimeni nu-si imagineaza intr-o tara normala ca, cu un om bolnav, vesnic cu grija zilei de maine, poti sa obtii dezvoltare economica. Asta nu se poate. Si preventia este extrem de importanta, este o componenta in care eu cred, dar in conceputul largit de preventie, de la siguranta cetateanului pe strada si pana la problemele de mediu, trecand prin problemele de sanatate publica. Si legat de acestea, bineinteles ca cred si promovez vaccinarea. Daca sanatatea omului si a cetateanului nu este o problema de siguranta nationala, atunci eu stau sa ma intreb: care este, fluviul Dunarea, Marea Neagra, Muntii Carpati? Este populatia Romaniei, cu ce are ea mai scump, adica sanatatea“.

Ar trebui sa putem fiecare sa alegem, dupa propriile noastre convingeri!

IMG_2147

Avocatul Florin Kovacs, director executiv al Centrului pentru Cercetare Legislativa si Apararea Drepturilor Femeii:

“Intr-adevar, traim intr-o democratie. Votul analfabetului este egal cu votul filosofului, spunea Platon, asa-i democratia. Ca atare, ar trebui sa putem fiecare sa alegem, dupa propriile noastre convingeri“.

Cum au vazut invitatii evenimentul “Pro si contra vaccinarii”

IMG_2129

Nivelul evenimentului a fost foarte bun, ma bucur ca a participat destul de multa lume, discutiile au fost interesante, a fost buna si prezenta domnului avocat contra, ca sa spun asa. Sigur ca eu as prefera ca discutia sa se poarte de la argument serios la contraargument serios, dar e bine si asa, daca nu se poate altfel, consider ca asemenea discutii sunt pozitive, dar imi mentin punctul de vedere ca, in privinta promovarii vaccinarilor, este obligatoriu sau este mare nevoie de opinii ferme si profesioniste, care sa aiba o constanta, care sa duca pana la urma la acel peste 80% sau 90% dintre copii vaccinati”, a declarat, pentru Televiziunea Medicala, conf.univ.dr. Emilian-Damian Popovici, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

Un eveniment foarte utilsi foarte bine organizat, cu invitati care, pe langa faptul ca sunt experti in domeniile lor, au prezenta, eu cred, din mai multe puncte de vedere, situatia actuala a vaccinologiei in tara noastra. Am putut sa urmarim un expert in politici si in advocacy, care a reprezentat tara, in mod repetat, la Bruxelles, am putut sa urmarim un avocat care are un nume si un istoric de procese foarte bine conduse in orasul nostru, un profesor universitar implicat in structurile de conducere ale miniserelor din ultimii zece ani, precum si reprezentantul unei societati profesionale de elita. Si nu in ultimul rand, reprezentanti ai ONG-urilor, fiind chiar eu si inca unul din invitati. Cred eu ca, alaturi de medicii de familie si opiniile studentilor, si moderat de un sociolog, evenimentul a decurs asa cum cel putin eu mi-as fi dorit si, finalizand, chiar avand cateva concluzii. Sper ca fiecare dintre noi se va implica in continuare si va face cate ceva ca urmare a acestor concluzii”, au fost cuvintele lectorului univ. dr. Mihai Gafencu, vicepresedintele organizatiei “Salvati Copiii”.

“E primul eveniment de acest gen la care am participat, este un eveniment de nota 10 plus, zic eu, intrucat ati reusit sa puneti la aceeasi masa oameni cu opinii diferite, pro vaccinare si impotriva vaccinarii. Cred ca astfel de evenimente nu fac altceva decat sa duca in dezbatere convingerea opinie publice ca au dreptul sa aleaga ce este mai bine pentru ei. Eu sunt impotriva vaccinarii din motive personale, uitandu-ma pe aceste prospecte aleunor vaccinuri care se considera absolut obligatorii, in anumite tari din Uniunea Europeana, dar asta nu inseamna ca nu pot sa accept si sa consider ca sunt si pareri diferite. Oricum evenimentul a fost de mare arta si a fost un eveniment important care cred ca a adus un plus de valoaresi de opinie in ceea ce priveste lumea medicala”, ne-a spus avocatul Florin Kovacs.

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.