De ce oamenii au ochii albastri, verzi sau caprui

0

Culoarea ochilor albastri sau verzi nu este data de culoarea unui pigment in albastru sau verde. Culoarea ochilor este determinata de procese fizice legate de dispersia luminii prin straturile din care este alcatuit irisul, fiind astfel o culoare structurala.

Daca in cazul ochilor caprui, culoarea este data de pigmentul brun (melanic) din anumite celule ale irisului, in schimb, culoarea albastra a ochilor este o culoare structurala, determinata nu de compusi chimici (pigmenti), ci de procese fizice legate de comportamentul luminii in interactiune cu structurile ochiului. Intre aceste „extreme”, sunt posibile tot felul de variatii individuale.

Irisul este format din doua straturi

Partea colorata a ochiului (discul colorat din jurul pupilei) se numeste iris si este alcatuit din doua straturi: unul spre interior, denumit epiteliu, si altul exterior, numit stroma.

Epiteliul are o grosime de numai doua celule si contine pigmenti negri-bruni.

Stroma, in schimb, este constituita in mare parte din fibre de colagen incolore. Uneori poate contine si pigmenti melanici bruni, alteori poate contine depozite mai mari de colagen. In functie de acesti factori, de modul in care se combina ei, ochii au o culoare sau alta.

Ochii caprui

Ochii caprui: stroma contine o cantitate apreciabila de pigmenti melanici, bruni, care absorb cea mai mare parte din lumina care cade asupra lor si confera ochilor o culoare inchisa.

Ochii verzi

In cazul ochilor verzi, stroma contine o cantitate mica de pigmenti melanici, care dau o usoara nuanta de brun, iar aceasta se combina cu nuanta albastra generata prin dispersia luminii prin fibrele de colagen, rezultatul combinatiei fiind o nuanta de verde.

Ochii albastri

In cazul ochilor albastri, stroma nu contine deloc pigment, ci doar fibre de colagen. Aceste structuri disperseaza lumina printr-un mecanism numit dispersia Tyndall, care creeaza impresia vizuala a culorii albastre (similar dispersiei Rayleigh, care ne face sa vedem cerul ca fiind albastru). Prin urmare, culoarea ochilor albastri este in intregime structurala, iar asta explica si de ce ochii albastri au, de obicei, o culoare schimbatoare, in functie de cantitatea si de tipul de lumina prezent. (Fenomenul este observat si in cazul ochilor verzi, a caror culoare este partial structurala, dupa cum am explicat mai sus.)

Ochii care au o culoare structurala

Culoarea structurala – cea care nu se datoreaza pigmentilor, ci unor mecanisme fizice de interactiune intre lumina si suprafata materialului – apare si la alte forme de viata, de exemplu la unele specii de fluturi (albastrul metalic al aripilor), la unele fructe etc.

Ochii cenusii nu contin nici ei melanina, dar contin in stroma depozite de colagen in exces, care interfera cu efectul Tyndall, „blocand” albastrul rezultat prin acest mecanism de dispersie; aceasta este explicatia actuala data de specialisti.

Marea varietate de nuante ale ochilor umani se explica prin variatiile cantitatii de pigment si colagen din stroma, variatii ce dau nastere unor combinatii particulare ce confera fiecarui individ o anumita culoare a irisului.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.