De la cazul Cioabă la decontarea serviciilor medicale în străinătate. CNAS face precizări

De la cazul Cioabă la decontarea serviciilor medicale în străinătate. CNAS face precizări

0

1752_articolControversele legate de plata serviciilor medicale pentru Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, internat în spital și decedat în Turcia, face ca instituțiile statului român să vină cu precizări. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate face precizări legate de modalitatea de decontare a serviciilor medicale în străinătate.

Pentru asiguraţii romani aflaţi temporar pe teritoriul altui stat membru al UE/SEE/ Elveţia, CNAS decontează contravaloarea serviciilor medicale acordate acestora, în baza următoarelor documente:

– Cardul european de asigurări sociale de sănătate / Certificat provizoriu de înlocuire ( CIP) – asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale devenite necesare pe perioada şederii temporare, la nivelul tarifelor din statul membru în care au fost acordate serviciile respective; decontarea se face între instituţiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveţia.
– Formularul E112 sau documentul portabil S2 – asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale, acordate cu autorizarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate. Decontarea se face între instituţiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveţia, respectiv statul de reşedinţă şi statul în care s-a acordat tratamentul planificat, la nivelul tarifelor din statul în care s-au acordat serviciile medicale.

Regulamentul (CE) 883/2004 şi Directiva 24/ 2011 privind Asistenţa medicală transfrontalieră, începând cu 25 octombrie 2013, reglementează rambursarea contravalorii serviciilor medicale acordate fără autorizarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate, care se realizează la nivelul tarifelor din România prevăzute în actele normative în vigoare la data efectuării plăţii serviciilor medicale de către persoana asigurată.

Cazul Cioabă face ca CNAS să se pună să explice celor care vor să călătorească în Turcia că între România şi această țară există un acord încheiat în domeniul securităţii sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999 şi ratificat de România prin Legea nr. 551/2002. Acordul este aplicabil următoarelor categorii de persoane asigurate:
– persoane detaşate
– pensionari
– persoane angajate
– lucrători independenţi
– membri de familie ai acestora.

Acordarea serviciilor medicale se efectuează în conformitate cu legislaţia statului pe al cărui teritoriu sunt furnizate serviciile respective. Decontarea serviciilor medicale se efectuează între instituţiile competente ale celor două ţări, respectiv Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România şi Preşedinţia Instituţiei de Asigurări Sociale (SSKB) din Turcia. Decontarea se realizează la nivelul tarifelor utilizate în sistemul de securitate social din statul pe al cărui teritoriu au fost acordate serviciile medicale respective.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.