De la telefonul mobil la tumori cerebrale

De la telefonul mobil la tumori cerebrale

0

Suna… periculos! Un nou studiu, realizat in Franta, sugereaza ca aceasta imagine curenta pentru multi dintre oameni – discutiile prelungite la telefonul mobil, cu aparatul lipit de ureche – a creste riscul de a dezvolta anumite tumori cerebrale. De ani de zile persista controversele asupra impactului folosirii telefonului mobil asupra sanatatii, cu opinii si studii pro si contra. Riscul de a dezvolta tumori cerebrale este real, spun cercetatorii, in cazul in care ai sta cu telefonul la ureche, in total, peste o jumatate de ora pe zi.

telefon urecheIncepand cu anul 2004, echipa de cercetare a lansat programul Cerenat, care a inventariat tumori cerebrale si a examinat posibila lor relatie cu factorii de mediu, noteaza www.metronews.fr. Peste 400 de pacienti cu tumori cerebrale au fost chestionati cu privire la folosirea telefonului mobil. Ancheta lor nu a confirmat o legatura intre tumorile cerebrale si folosirea regulata a telefonului.

Un posibil prag pentru riscul de tumori cerebrale – 15 ore de convorbiri pe luna

Cercetatorii cred insa ca riscul de a dezvolta tumori cerebrale ar putea fi de doua ori mai mare in cazul utilizarii intensive a telefonului mobil, intensiv insemnand cel putin 15 ore pe luna sau, in medie, o jumatate de ceas in fiecare zi.

Francezii sunt departe de a acest prag care ar conduce la tumori cerebrale, o medie nationala aratand o medie a convorbirilor de aproximativ doua ore si 30 de minute intr-o luna, insa sunt categorii socio-profesionale care depasesc cu mult pragul critic.

Fara panica!  ”Nu inseamna ca toti oamenii care telefoneaza vor avea tumori cerebrale”

”Acest lucru nu inseamna ca toti oamenii care telefoneaza vor avea tumori cerebrale”, afirma directorul parizian al ISPED – Institut de santé publique d’épidémiologie et de développement, Roger Salamon. in 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasat undele electromagnetice produse de telefoanele mobile drept ”posibil cancerigene pentru om”, in categoria 2B, categoria inferioara din cele trei de clasare a agentilor cancerigeni, dupa ”cancerigeni probabili” si ”cancerigeni dovediti”. Un alt studiu, la care au participat, in acelasi an, 300.000 de danezi, nu a confirmat vreo legatura intre telefoanele mobile. In ciuda acestui aspect, multe asociatii cer o reducere a pragului de expunere la radiofrecventa produsa de telefonia mobila. Acest studiu legat de telefoane mobile si tumori cerebrale le da apa la moara…

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.