De luni, 8 octombrie incep inscrierile la atestatul de ingrijiri paliative pentru medici

0

1474_articolLa ATESTAT se pot înscrie medici de orice specialitate, excepţie medicina de laborator, radiologia şi medicii rezidenţi.

•         Oferă competentele necesare medicilor pentru a trata adecvat pacienţii cu boli ameninţătoare de viaţă care au simptome necontrolate şi/sau suferinţa psiho-emotionala şi spirituală.

•         Conferă medicilor dreptul de a lucra în servicii de îngrijiri paliative.

Înscrierile se pot face începând de luni, 8 octombrie, după anunţarea în Viaţă Medicală, la Scoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar, Bucureşti (SNSPMPDSB), Str. Bodeşti nr. 1, Sector 2, 022434 Bucureşti, Tel: 021-255.03.60, Fax: 021-255.64.45, Persoane de contact: Emilia Dimcea.

Taxa: este stabilită şi percepută de SNSPMPDSB (atestat 2010-2012: 2 x 1350 lei).

Puteţi trimite un email de informare asupra înscrierii dvs la atestat şi la flavia.hurducas@hospice.ro<mailto:flavia.hurducas@hospice.ro> (nume, telefon, adresa de e-mail, specialitate, ultimul grad profesional, loc de muncă, localitate, centrul în care doriţi să urmaţi pregătirea)

Centre educaţionale acreditate de Ministerul Sănătăţii: HOSPICE Casa Speranţei Braşov şi Bucureşti (OM 418/2005).

Locaţii curs: Braşov, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Oradea. Cel puţin 1 modul de teorie şi 1 modul de practică clinica se vor desfăşura obligatoriu la Braşov pentru toţi medicii înscrişi la atestat.Durata cursului: 12 săptămâni (octombrie 2012- aprilie 2014), din care 8 module (săptămâni) de teorie şi 4 de practică clinică.Evaluare intermediară: după primele 5 module (săptămâni) de curs.

Lucrări individuale obligatorii pentru atestare (contează la evaluarea finală): 2 studii de caz, revizia de literatură, jurnal Evaluarea finală: examen teoretic şi practic, la patul bolnavului (mai/septembrie 2014).Absolvetii primesc competenţă în îngrijiri paliative, programul este creditat de Colegiul Medicilor din România cu 75 credite EMC.

Rezultatele examenelor de absolvire din septembrie rotunjesc numărul medicilor cu atestat în îngrijiri paliative la 305 iar lista cu medici interesaţi să înceapă acest curs în 2012 se apropie de 100.Interesul crescut pentru educaţia în îngrijiri paliative este deplin susţinut de Programul Naţional de Îngrijiri Paliative propus de HOSPICE Casa Speranţei şi Coaliţia Naţională de Îngrijiri Paliative.

Programul Naţional a fost prezentat în august la Ministerul Sănătăţii iar în septembrie la Iaşi, într-un cadru mai larg, la Conferinţa ANIP. Programul Național propune obiective pe termen scurt şi mediu în vederea susținerii dezvoltării coordonate,  în România a serviciilor de îngrijiri paliative pentru acoperirea nevoii de îngrijire, în  mod uniform, în toate județele. Aceasta presupune informarea și educarea profesioniștilor din domeniul medical, realizarea cadrului legislativ și dezvoltarea propriu- zisă de servicii.

În momentul de fata legislaţia românească prevede ca: “Furnizorii de îngrijiri paliative la domiciliu încheie contracte de îngrijiri paliative cu casele de asigurări de sănătate dacă fac dovada funcţionării cu personal de specialitate. Prin personal de specialitate se înţelege: medici cu atestat în îngrijiri paliative şi asistenţi medicali absolvenţi ai unui curs de îngrijiri paliative.” (L 95/2006, HG 1389/2010,  OMS/CNAS nr.864/538/2011, Anexa 25, pg 271, art 4/2).

„Dorim un Program Naţional de Îngrijiri Paliative prin care aceste servicii medicale să fie introduse în pachetul de bază al Asigurărilor de Sănătate. Este un domeniu care progresează în ciuda recesiunii şi vrem să introducem o strategie naţională pentru aceşti pacienţi care n-au loc în sistemul de sănătate. Situaţia secţiilor de îngrijiri paliative trebuie să fie cunoscută şi asumată. Vorbim de bolnavi care au nevoie de asistenţă medicală, dar şi psihologică, socială, atât ei cât şi familiile lor“ Dr. Daniela Moşoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative la a 13-a Conferinţa ANIP, septembrie 2012.

 

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.