De unde bani pentru salarii majorate? Variante!

De unde bani pentru salarii majorate? Variante!

0

Analiza dura a unei situatii care “arde”, in prezent, in Sanatate: se platesc salarii majorate, de unde se vor scoate bani? Iata cateva variante!

“Nimeni nu le-a spus managerilor acelor spitale de unde o sa scoata banii in plus”

“Pana acum, nimeni nu le-a spus managerilor acelor spitale de unde o sa scoata banii in plus. Cert era doar ca acei manageri nu pot face chetuieli in afara bugetului aprobat la inceputul anului, cand salariile erau mai mici. Iar Ministerul Sanatatii nu poate plati nici el in afara aceluiasi buget. Primariile care au spitale in subordine, nici ele nu au voie sa dea bani din alta parte. Asta, pe langa faptul ca nicio institutie din cele mentionate nu prea au de unde sa scoata pe final de an atata marafet”, scrie Razvan Vintilescu. “Dupa vreo cinci ani de presa (…), dupa un start-up cu o banca de celule stem, am ajuns in pozitia sa exprim cat se poate de pertinent opinii si sa fac sinteze ale sistemului de sanatate si ale mediului economic in care acesta traieste”, spune cel care este acum managerul unei clinici si al unui laborator.

Cum ar putea managerii sa isi salveze postul

“Managerii, pana in prezent, s-au gandit doar la doua solutii ca sa respecte legea si sa isi salveze postul: fie iau bani de la medicamente si servicii de intretinere (ca utilitatile tot atata costa, indiferent de ce salarii ai de plata), fie concediaza din personalul si asa insuficient. In ambele cazuri, pacientul are de suferit instant, iar prapastia dintre bolnav si medic se adanceste”.

Alta varianta: Casele de Asigurari vor plati diferenta de salarii

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a oferit o alta solutie: “Casele de Asigurari vor plati diferenta de salarii, pentru ca vor creste suma cu care deconteaza serviciile medicale catre spitalele publice. Hopaaaa! Adica, daca o consultatie era platita de Casa cu 20 de lei si in spital, si in clinica pe care o conduc, de luna urmatoare ea va fi platita cu 25 de lei in spital si cu 20 de lei in clinica privata. Pai, se poate mon cher? In primul rand, pentru ca in ambele cazuri, muncesc doi oameni la fel, in al doilea pentru ca REALIZEZI O DISCRIMINARE IMENSA SI TE AMESTECI IN CONCURENTA LEGAL GARANTATA DINTRE STAT SI PRIVAT”

Cum suna versiunea sindicalistilor, aflata de la MS

Federatia Sanitas a transmis si ea ce a aflat de la oficialii MS: contractul-cadru urma sa fie modificat in asa fel incat fiecare spital sa aiba un coeficient de crestere al T.C.P. (tarifului pe caz ponderat) care sa acopere intregul necesar financiar de 25%. Ulterior, casele de asigurari de sanatate urmau sa incheie acte aditionale cu fiecare spital pentru ca majorarea cu 25% sa se regaseasca in bugetul spitalului!

Cresterea de salarii, acoperita din economiile cu cardul de sanatate

S-a vehiculat, de asemenea, ca din economiile facute dupa introducere cardului de sanatate va fi platita cresterea de salarii. Cat, cum? Premierul Victor Ponta a sugerat asta, fara a intra in detalii: “Putem de la 1 octombrie, anul acesta, in special in baza economiilor facute de sistemul de sanatate după introducerea cardului de sanatate, sa aplicam o crestere de 25 la suta la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Impactul bugetar al acestei cresteri, anual, este de 1,7 miliarde de lei anual”.

Peste 220.000 de persoane din sistemul sanitar ar urma sa primeasca, din aceasta luna, salarii majorate cu 25%.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.