Decizie-soc pentru o parte din medici! (VIDEO)

0

Ar urma sa se intample peste putina vreme, iar consecintele sunt extrem de serioase: acesti medici nu vor mai avea contract cu casa de asigurari – ce e de facut?

De la 65 de ani, fara contract cu CNAS! In Parlament se incearca rezolvarea situatiei

Prof. dr. Lazar Fulger, presedintele Colegiului Medicilor Timis, a vorbit, joi, la sedinta medicilor de familie, despre ultimele reglementari, care au facut ca CNAS “sa va transmita un ordin asa, cam ultimativ“:

De la 1 ianuarie, medicii care implinesc 65 de ani nu mai pot beneficia de contract cu casa de asigurari. Ceea ce pot eu sa va informez in acest moment si aceste lucruri pe care vi le spun le stiu de la conferentiarul Barsasteanu, care este deputat si este membru in comisia medicala a Camerei Deputatilor, este ca amendamentul care ar permite medicilor din urban sa beneficieze de acelasi statut ca si medicii din rural, adica sa poata sa aiba contract cu casa de asigurari pana la varsta de 70 de ani, sa nu fie o chestie discriminatorie, a trecut de Senatul Romaniei, se afla la Camera Deputatilor si este pe ordinea de zi a comisiei medicale a Camerei Deputatilor”, a precizat prof. dr. Lazar Fulger.

Lazar Fulger: CMR o sa aiba grija de problema aceasta, sa nu o lase la discretia Casei!

“Tinand cont de faptul ca s-a depasit jumatate din drum spre reglementarea acestei situatii si Camera Deputatilor, care este camera decisiva in a stabili legea, nu si-a spus inca parerea, noi am facut la Colegiu o hartie prin care solicitam amanarea acestei decizii pana in momentul in care se va sti care este hotararea Camerei Deputatilor. In acest sens, eu am asigurat atat Societatea, cat si Patronatul (Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Naţionala a Patronatelor Medicilor de Familie – n.r.) ca Colegiul, ca si structura profesionala a medicilor, o sa aiba grija de problema aceasta, adica sa nu o lase la discretia Casei de Asigurari. Dealtfel, noi am facut impreuna deja o hartie, dar ramane de vazut care va fi raspunsul”, a  adaugat prof. dr. Lazar Fulger..

Solutia, deschiderea unui SRL si angajarea unor medici tineri

La sedinta s-a vorbit despre un antidot la aceasta situatie, daca nu se va rezolva sub cupola Parlamentului: acesti medici, aflati in jurul varstei de 65 de ani, sa se organizeze sub forma de SRL,iar in cadrul acestuia sa activeze, ca asociati minoritari, unul-doi medici mai tineri. Exista intentia de a se face o dezbatere, in prima decada a lunii decembrie, pentru a gasi solutii din punct de vedere legislativ si economic!

Opinii: De la “Si asa medicii sunt putini!” la “Se acorda o sansa tinerilor medici”

Doua opinii legate de aceasta situatie:
“Consider ca acest proiect de lege nu este cel mai potrivit pentru colegii de 65 de ani pentru ca multi sunt in plina putere, in plina efervescenta a meseriei si e pacat sa-i pierdem. Sa li se permita sa lucreze atat cat pot, mi se pare normal, si asa medicii sunt putini, tinerii nu se inghesuie sa vina in cabinetele de la tara, chiar si in cele de orase mai mici si aunci mi se pare normal, daca pot, sa lucreze”, a declarat, pentru Televiziunea Medicala, dr. Ofelia Vatris.
“In primul rand, legea care se da, ca doctorii care au peste 65 de ani sa nu mai lucreze in orase mi se pare o lege buna. Se acorda o sansa tinerilor medici, care termina facultatea. Medicii care au depasit 65 de ani pot sa lucreze si in domeniul privat. Astfel se opreste exodul de medici din tara, asigurandu-le locuri de munca in tara, deci nu o sa mai plece din tara. Deci locuri de munca se gasesc. Niciun medic tanar, care termina rezidentiatul, nu o sa se duca in zone grele, mai ales daca este foarte bine pregatit, si ar trebui lasate locurile libere din oras, sa le dam si lor o sansa“, a afirmat dr. Constantin Ciocsirescu.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.