Defibrilatoare, peste tot! Doua aparate, pe "Henri Coanda"

Defibrilatoare, peste tot! Doua aparate, pe “Henri Coanda”

0

De miercuri, pe Aeroportul International “Henri Coanda” Bucuresti – Otopeni, unde cam o data pe saptamana este loc o aterizare de urgenta medicala, sunt disponibile doua defibrilatoare automate – vitale pentru salvarea de vieti omenesti. Unul dintre aceste defibrilatoare a fost instalat in terminalul “Plecari”, al doilea a ajuns la “Sosiri”.

defibrilatoare 1Punerea la dispozitia celor din aeroport a acestor defibrilatoare a fost facuta in prezenta secretarului de stat in Ministerul de Interne, dr. Raed Arafat, si a lui Nicolae Stavre, presedintele Asociatiei Romane de Interventie in Situatii de Urgenta – organizatie nonprofit ce are ca scop protejarea si salvarea de vieti omenesti (foto: www.facebook.com/arisu.romania).

Aceste defibrilatoare pot fi folosit de orice persoana, caci inca de la pornire, aparatul ofera instructiuni vocale. Voluntarii ARISU vor instrui personalul aeroportului sa deserveasca aceste defibrilatoare.

In Europa, la fiecare 45 de secunde o persoana intra in stop cardio-respirator

“In Europa, in acest moment, conform Consiliului European de Resuscitare, la fiecare 45 de secunde o persoana intra in stop cardio-respirator. Prin aceste defibrilatoare incercam sa venim cu un timp mult mai mic de interventie in ceea ce inseamna resuscitarea cardio-pulmonara. Probabil ca ar trebui sa avem sute de aparate instalate in locuri publice, dar speram ca, odata cu trecerea anilor, se va intampla acest lucru”, a declarat președintele ARISU, Nicolae Stavre, citat de Agerpres.

Astfel de defibrilatoare au fost utilizate la inceput de catre pompieri. Acestia, fara sa ştie sa interpreteze problemele cardiace, au montat electrozii, iar aparatul arata daca este necesar şocul electric.

Raed Arafat: aceste defibrilatoare dicteaza pasii care trebuie urmati

“Aparatul dicteaza pasii care trebuie urmati. Astfel, s-au salvat foarte multe vieti. Un exemplu pe care il dau frecvent americanii este montarea defibrilatoarelor semiautomate in cazinourile din Las Vegas – unde oamenii pot face stop cardiorespirator atat de bucurie, cat şi de tristete -, care au redus mortalitatea dupa stop cardiac cu 40-50 la suta”, a precizat dr. Raed Arafat, noteaza Mediafax.

defibrilatoare 2

Astfel de defibrilatoare automate sunt necesare in aeroporturi, gari şi alte locuri publice. Aparatele sunt conectate la un dispecerat: atunci cand sunt scoase din cutia in care sunt montate, sunt alertate echipajele specializate in asemenea cazuri de urgenta.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.