Depistarea malformatiilor la fat (VIDEO)

Depistarea malformatiilor la fat (VIDEO)

0

Pentru fiecare parinte, cea mai mare grija o reprezinta sanatatea copilului, chiar inainte de nasterea acestuia. Diagnosticul prenatal sau depistarea malformatiilor la fat reprezinta o preocupare importanta, iar Clinica de obstetrica-ginecologie Odobescu a Spitalului Municipal Timisoara deruleaza in prezent un amplu proiect in acest sens. Medicii explica de ce sunt importante controalele periodice in sarcina si cum se deruleaza proiectul in care parteneri sunt medici din Varset, Serbia.

“Pentru ca sarcina, desi noi o incadram ca pe un fenomen natural, normal, prin care orice cuplu trece, poate sa aiba in spate o anumita patologie a fatului, care in ziua de astazi, la nivelul performantelor noastre, trebuie detectate la timp. Sigur, prima conditie este ca pacientii sa se prezinte la un consult obstetrical si cu cat vor face acest lucru mai devreme, cu atat sansele de detectie a malformatiilor sunt mai precoce. Daca ar fi sa discutam din punct de vedere teoretic, in acest moment exista doua etape in screeningul diagnosticului antenatal: este vorba de evaluarea sarcinii la categoria de varsta 10-14 saptamani, sau asa-zisul screening de prim trimestru, si piramida investigatiilor fatului in acest interval ne poate permite o serie intreaga de detectari atat vizavi de malformatii, cat si posibile complicatii pe care sarcina le poate da pe parcursul ei. De exemplu, elemente ce tin de hipertensiunea pe care o poate dezvolta mama din cauza sarcinii, nasterea prematura, diabetul zaharat. Toate acestea emit semne in prima parte a sarcinii si de aceea este bine sa le detectam”, spune dr. Dorin Grigoras, medic primar obstetrica-ginecologie Clinica Odobescu Timisoara.

depistarea malformatiilor

Acesta adauga ca “pentru primul trimestru de sarcina discutam despre doua tipuri de malformatii: unu, sunt tipurile incompatibile cu viata. Va dau un exemplu: anencefalia, deci lipsa craniului la embrion. Acest lucru se poate detecta foarte usor. Ceea ce in general framanta pacientii nostri este detectarea anomaliilor cromozomiale, asa-zisele cromozomopatiile 13, 18 si 21, sindromul Down de care toata lumea stie. Ei, aceste lucruri se pot detecta si suntem obligati sa le detectam in primul trimestru. Sigur in acest moment exista o procedura care exclude manevrele invazive pe care le facem in prezent pentru detectarea anomalilor si pentru aceasta ma refer la punctia de vilozitate coriala, care se face in prima parte a sarcinii, sau amniocenteza care se face in intervalul 15-17 saptamani, prin detectia prezentei anomaliilor celulelor fetale in sangele matern. Aceasta proba, in schimb, are un pret destul de mare in acest moment, nu-l putem face la toata lumea, pe cand celelalte investigatii – si acesta este scopul – prin care noi ne pregatim, este sa crestem sau sa oferim o baza tehnica prin aparatura si o pregatire corespunzatoare a cat mai multi colegi, in asa fel incat pacientii noastri sa poata beneficia in orice moment de o evaluare performanta, in asa fel incat aceste malformatii sa fie detectate la timp si rezolvate la timp. Sigur ca aici este foarte importanta nu numai detectia lor, cat si consilierea cuplului, aratandu-le care sunt consecintele acestor malformatii pe termen scurt, pe termen lung. Si sigur aici avem nevoie la un moment dat si de un suport legislativ, care sa permita pacientilor sa decida pentru un caz de malformatie fetala confirmata”.

Dr. Maria-Olimpia Oprea explica felul in care a pornit proiectul din Clinica Odobescu:

“ Pornind din dorinta de a imbunatati conditiile in care ne desfasuram activitatea si de a creste calitatea actului medical, am dezvoltat acest proiect. Este in valoare de doua milioane de euro, din care spitalului nostru ii revin un million si jumatate de euro, 500 de mii de euro revin partenerului sarb, Spitalul General din Varset.  Proiectul se numeste Dezvoltarea unui sistem de centre de excelenta in diagnosticul antenatal, pentru imbunatatirea diagnosticului malformatiilor fetale in aria Timisoara-Varset.”

In cadrul acestui proiect se va moderniza infrastructura existenta, se va achizitiona aparatura performanta in valoare de 700.000 de euro, si s-au realizat deja trei workshop-uri comune, Timisoara –Varset, urmand ca zilele viitoare sa avem ultimul workshop de ecografie.

In cadrul acestor workshop-uri s-a realizat o instruire comuna in ecografie si in diagnosticul invaziv prin amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale a malformatiilor fetale. Proiectul este complex, in afara de aceste activitati avem si realizarea unui Raport de cercetare in judetul Timis si Banatul de sud privind frecventa malformatiilor pe o perioada de patru ani. De asemenea, se vor lua in considerare factorii de risc care duc la aparitia acestor malformatii.

Dupa ce se vor obtine datele, se va derula o campanie de informare a pacientelor, atat in judetul Timis cat si in Banatul de sud privind acesti factori de risc si importanta controalelor medicale in sarcina.

In cadrul proiectului se va deschide si un Centru de diagnostic, iar femeile gravide cu asigurare medicala vor beneficia gratuit de toate dotarile.

“Va fi un centru de excelenta in diagnostic antenatal, respectiv fosta spalatorie a Spitalului Odobescu isi va schimba destinatia. Este o cladire cu trei nivele, cu o structura de rexistenta buna. In aceasta cladire, la parter vom avea patru cabinete medicale, doua cabinete de obstetrica-ginecologie, un cabinet de genetica, un cabinet de consiliere psihologica, vor fi spatii pentru laboratoare de analize, pentru microbiologie, biochimie, anatomie patologica, genetica, o sala de interventii pentru aceste investigatii invazive in sarcina, doua saloane pentru paciente, fiecare cu cate doua paturi cu baie proprie, precum si o sala de conferinte, care va fi dotata pentru a se putea realiza transmisii din salile de operatie in sala de conferinte”, mai spune dr. Maria-Olimpia Oprea.

Nu in ultimul rand, conf. univ.dr. Octavian Mazilu,  medic primar chirurgie, manager Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara explica importanta fondurilor europene in sistemul medical:

“Spitalul Municipal de Urgenta Timisoara putem spune ca este unul din jucatorii importanti in ceea ce priveste fondurile europene in regiunea de vest a tarii si mai ales pentru sanatate. Spitalul in decursul timpului a accesat mai multe proiecte europene, unele din ele implementate cu succes, si evident, pe baza experientei pe care deja o avem, va pot spune ca fondurile europene pot contribui la reusita si succesul unei activitati medicale. In conditiile in care toti suntem de acord ca finantarea din sistem nu poate acoperi toate necesitatile, fondurile europene permit spitalelor – si noi facem parte, spun eu, din aceste spitale – sa se doteze pa anumite teme de excelenta sau pe anumite teme in care patologia este predominanta si sa ajungem astfel la protocoale de investigatie si terapie conform standardelor actuale. Or, pentru a ajunge la acest nivel, repet, este nevoie de dotare, este nevoie de instruire de personal si fondurile europene reprezinta in acest sens o foarte buna oportunitate”.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.