Depresia in perioada sarbatorilor – cum poate fi prevenita

1

Se spune despre cei depresivi ca sunt tiparul persoanelor sensibile, care in anumite circumstante isi amplifica starea din cauza singuratatii, a unui context de familie sau uneori chiar inexplicabil. In perioada sarbatorilor si nu numai sunt trairi intense, motive de bucurie pentru unii, fapt ce accentueaza se pare si mai mult problemele unora. Poate fi aceasta afectiune prevenita?

Depresia nu este doar o tristete

Conform specialistilor, Daniel Ivan printre acestia, depresia poate fi usor confundata cu o stare de tristete. In fapt este mai mult de atat, este o tristete profunda, melacolie, la care se adauga sentimentul de nulitate, poate chiar de vinovatie, cumulat cu tulburari, de somn, stari de oboseala, cu lipsa de interes de a face aproape orice.

In perioada sarbatorilor se pare exista si o altfel de tendinta in randul depresivilor. Se vor simti singuri, izolati, desi rudele si cei din jur ii sunt aproape. Percep deci in mod denaturat aceste relatii, se simt mai degraba abandonati. In plus, in acest interval, de final de an si trecere spre un nou inceput, cand incepem sa ne gandim la un bilant al realizarilor, depresivii trec mai mult ca oricand printr-o faza de grea incercare.

Specialistii spun ca exista tendinta de a se compara cu altii, astfel ca se creeza un cerc vicios. O persoana care sufera de depresie va considera ca nu se poate ridica la nivelul altora, ca nu este in rand cu altii. Problema esta la persoana in cauza, dar percepe totul ca fiind de natura externa. Astfel, starile depresive se vor accentua.

Ce putem face?


Constientizata la timp, depresia poate fi tratata. Este foarte important ca cei din jur, familia, rudele, sa fie aproape de cel suferind, poate mai mult ca oricand, sugerand si terapie corespunzatoare. La ora actuala vorbim de modalitati variate de a urma terapie, inclusiv tinand cont de sesiuni online, la distanta, asa cum se regaseste in lista de servicii de la Daniel Ivan – in cadrul paginii oficiale, danielivan.ro.

Se spune despre depresie ca este boala singuratatii. Persoana in cauza nu ar trebui lasata in izolare. Depresia este in perioada sarbatorilor, in sezonul rece, mai mult sezoniera. Totusi, psihologii spun ca tocmai acestea sunt mai periculoase si au sanse de a se croniciza. Acestea pot evolua prin anxietate in primul rand. Iata si alte simptome specifice celor cu tulburari depresive:

  • Sentiment de tristete in cea mai mare parte a timpului.
  • Activitati zilnice, poate chiar banale, nu mai sunt de interes.
  • Plans fara motiv, in mod frecvent.
  • Insomnia sau hipersomnii.
  • Oboseala, apatie, lipsa de energie, stare de indecizie.
  • Ganduri suicidare, poate chiar recurente.

Este recomandat ajutorul specializat. In Romania inca sunt multi care cred ca ajutorul unui psiholog nu este important. Desi nu exista in randul romanilor un obicei sanatos de a merge la psiholog, tine de mentalitate, insa acest lucru nu inseamna ca nu exista necesitate in acest sens. Peste 60% din populatie a trecut cel putin o data printr-un episod de tristete profunda, pentru o perioada mai lunga sau mai scurta.

Asadar, incurajand oricand mersul la psiholog este minimul posibil pe care il putem face, ca recomandare pentru cei dragi noua.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Depresia in perioada sarbatorilor – cum poate fi prevenita • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.