Mit sau realitate: Depresia o boala reala sau nu?

Mit sau realitate: Depresia este o boala reala sau nu?

0

Depresia reprezinta o boala care afecteaza, conform statisticilor, unul din sase oameni. Cu toate acestea, in realitate, numarul celor care au trecut printr-un episod depresiv este mult mai mare.

Despre aceasta afectiune au aparut multe mituri, dar depresia ramane o afectiune muta si grava, despre care stim prea putin.

Iata cateva mituri si adevarul despre depresie

Exista oameni care cred ca munca sustinuta invinge depresia, adica daca te implici tot mai mult in munca ta te vei simti mai bine. Expertii sustin ca la cazurile usoare, munca poate sa fie o solutie, insa mare atentie la surmenaj, un factor care agraveaza depresia, mai ales la persoanele de sex masculin.

Depresia nu este o boala reala

Unii sustin ca depresia nu este o boala reala, ceea ce este un fals. Expertii spun ca depresia este o afectiune grava, dar oamenii o confunda deseori cu tristetea obisnuita. Se pot observa probe ale bolii la scanarea creierului, atunci cand sunt indicate niveluri anormale de activitate ale anumitor zone si de lipsa de actiune ale altora. Asadar, depresia este o boala reala, destul de grava incat sa va pricinuiasca mari neplaceri.

Depresia nu este altdceva decat autocompatimire

In societatea de azi, admiram vointa si ambitia celor care reusesc. De cele mai multe ori, persoanele deprimate sunt catalogate drept slabe. Expertii spun ca acesta este un mit fals, pentru ca depresivii nu sunt deloc lenesi si nici nu-si plang de mila propriei persoane.

Oricare dintre noi ar putea sa se confrunte cu un episod depresiv. Medicii sustin ca oricine poate trece prin chinul acesti boli. Ce este interesant? Afectiunea este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati si este mai des intalnita la persoanele de peste 20 de ani.

Experientele personale mai delicate prin care trecem pot declansa depresia, dar aceasta poate sa apara si din senin.

Depresia este vindecabila cu medicamente

Este iarasi vorba de un fals. Specialistii sustin ca medicamentele reprezinta doar unul dintre instrumentele folosite pentru a trata depresia, insa nu sunt suficiente

Psihoterapia este o solutie recomandata pentru cazurile de depresie cronica, insa pentru cazurile mai grave se utilizeaza altfel de tratamente, unele implicand stimularea cerebrala a anumitor zone.

Persoanele deprimate plang foarte mult

Este un fals, deoarece unii depresivi plang, dar cei mai multi se manifesta prin tristete, gol emotional sau senzatia lipsei de valoare. Exista insa si depresivi care traiesc la maximum, uneori apeland la alcool, droguri si actiuni extreme.

Depresia este genetica

Specialistii sustin ca in conditile in care rudele tale de gradul I au fost depresive, este posibil sa ai un risc mai mare de a te imbolnavi. Persoanele cu un istoric familial depresiv trebuie sa stie ca este bine sa reactioneze si sa ia masuri prin diminuarea factorilor de stres, sa faca mai multa miscare in aer liber sau sa apeleze la consiliere psihologica.

Cel mai important aspect este cel ce vizeaza gandirea pozitiva. Daca reusesti sa gandesti pozitiv, poti preveni si ameliora efectele negative ale depresiei. O atitudine pozitiva a oamenilor fata de problemele zilnice poate usura depresia. Este posibil si chiar recomandat sa apelati la terapia cognitiv comportamentala, in contextul careia puteti invata noi modalitati de gandire si de comportament.

Activitatea fizica este un remediu pentru depresie

Aceasta afirmatie este adevarata, deoarece multe studii bine documentate au reliefat ca exercitiile fizice regulate pot ameliora simptomele de depresie. Asadar, faceti cat mai multa miscare!

Daca treceti printr-o perioada de tristete, nu inseamna ca sunteti depresivi. Este adevarat ca un eveniment de viata trist sau o dezamagire nu devin neaparat depresie clinica. Durerea sufleteasca este normala dupa un deces, dupa o despartire sau dupa ce v-ati pierdut jobul sau ati aflat ca aveti o problema de sanatate. Asta nu inseamna insa, ca sunteti depresivi!

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.